Australiërs verloren in 2022 bijna $150 miljoen aan cryptovaluta door scams

Bijna 4.000 Australiërs waren in 2022 slachtoffer van fraude met cryptovaluta. Ze maakten bitcoin en andere cryptocurrency’s over naar oplichters en verloren zo hun digitale fortuin. Dat valt op te maken uit het laatste rapport van de Australian Competition and Consumer Commission (ACCC).

Scammers in Australië

Het is naar verluidt een aanzienlijke stijging van 162,4% in vergelijking met 2021. De oplichters verdienden bijna $150 miljoen door hun frauduleuze activiteiten.

In 2020 en 2021 was dat nog een stuk lager, met respectievelijk $20,5 miljoen en $56,3 miljoen.

Let op: het gaat hier om de cryptobedragen die zijn verstuurd (en verloren). Als je ook andere betaalmethoden erbij neemt is het een stuk extremer. Naar verluidt verloren Aussies in 2022 een recordbedrag van $2 miljard aan oplichters – ook niet cryptoscams meegerekend.

66% hiervan waren zogenoemde “investment scams”. In 2021 was dit nog 55% van het totaal.

Cryptovaluta zijn een steeds populairdere manier om mensen geld af te troggelen. In 2022 ontvingen oplichters bijna $100 miljoen aan cryptovaluta, terwijl er $66 miljoen werd verstuurd via bankoverschrijvingen.

Volgens het rapport is het typische slachtoffer van een scam een man van 65 jaar of ouder die in New South Wales woont. Vaak gebruikt men een dekmantel van “sociale relaties” om online contact te zoeken met slachtoffers, vaak met een romantisch tintje waarin vertrouwen wordt gewonnen.

In een reactie op het rapport zei ACCC-vicevoorzitter Catriona Lowe dat “oplichters snel evolueren en dat veel Australiërs helaas hun spaargeld verliezen.”

“We hebben alarmerende nieuwe tactieken zien opduiken die oplichting ongelooflijk moeilijk te detecteren maken. Dit omvat alles van het nabootsen van officiële telefoonnummers, e-mailadressen en websites van legitieme organisaties tot oplichtingsteksten die in dezelfde gespreksreeks verschijnen als echte berichten. Dit betekent nu meer dan ooit dat iedereen het slachtoffer kan worden van oplichting.”

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
AustraliëBitcoin nieuws