Australische jeugd verliest vertrouwen in spaargeld: 40% gelooft in Bitcoin

Bitcoin wordt ook wel eens een savings technology genoemd: een manier om mee te sparen. Zo’n 20% van de Australiërs is het daar mee eens. Ze geloven dat Bitcoin letterlijk de sleutel is tot een eigen huis. Men verliest het vertrouwen in traditionele manier van sparen en ziet in Bitcoin een oplossing.

Onderzoek

Het onderzoek is door cryptobeurs Kraken uitgezet. Het blijkt dat er steeds meer jongeren geen heil meer zien in de traditionele manier van sparen en investeren. Bijna een kwart van de ondervraagden sprak zijn bezorgdheid uit over het feit dat de waarde van traditioneel spaargeld afneemt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Heel gek is dat niet: met een rentevoet die rond de 0% hangt (of zelfs daaronder), is iedere euro die minder oplevert dat de inflatie praktisch gezien verlies. Koopkracht daalt terwijl je spaart en hierdoor raken huizen steeds meer buiten handbereik.

Althans, dat is het geval als je het op de bank zet. Uit het onderzoek bleek dat 22% van de ondervraagde Australiërs gelooft dat investeren in cryptocurrency’s een betere manier is om te sparen voor een hypotheek, dan geld op een bankrekening.

Bijna 40% van de millennials geeft te kennen dat ze cryptovaluta een goed alternatief vinden voor het beleggen in vastgoed. Verder gelooft 31% van de Generation X’ers dat Bitcoin een beter rendement oplevert dan onroerend goed. 24% van de Gen-Z is het hier mee eens.

Millennials (of Gen-Y) zijn jongeren die zijn geboren tussen begin 1980 en eind 1990. Met Gen-X benoemt men personen uit de jaren zestig tot het begin van de jaren tachtig, en Gen-Z verwijst naar mensen die tussen eind jaren 90 en 2010 zijn geboren.

Boomers blijven achter

Bijna de helft van de ondervraagde babyboomers (geboren tussen de jaren veertig en het midden van de jaren zestig) is niet geïnteresseerd in de cryptomarkt. Ze hebben zorgen over de volatiliteit en investeren daarom niet in de activaklasse.

Een op de vijf ondervraagden van de enquête heeft op dit moment cryptovaluta. 14% geeft aan dat ze momenteel zelfs een actief cryptoportfolio hebben. Daarmee traden ze dus, in plaats van slechts hodlen. Bijna 85% van de respondenten die al crypto-activa heeft, is van plan meer te kopen.

Millennials trekken de kar

Jonathon Miller, algemeen directeur van Kraken Australia, merkt op dat Australië een snelgroeiende markt is voor cryptocurrency’s. Vooral de vraag onder millennials valt op:

“Australiërs hebben nog steeds een conservatieve houding ten opzichte van investeringen. Vastgoed is een culturele norm geweest en staat hoog op het verlanglijstje van de meeste investeerders, maar omdat betaalbaarheid een probleem blijft, zien we dat meer jonge mensen op zoek gaan naar andere opties om vermogen te vergaren.”

Miller merkt op dat de jongere Australiërs de dynamiek doen veranderen.

“We zijn ervan overtuigd dat naarmate meer beleggers hun portfolio willen diversifiëren en investeringen zoeken buiten het traditionele aanbod, Bitcoin tot zijn recht zal komen in APAC (Asia-Pacific, red.).”

Hij benadrukt ook dat er meer moet gebeuren wat betreft educatie. Vorige maand kwam uit een andere enquête nog naar buiten dat de helft van de Australiërs denkt dat Elon Musk Bitcoin heeft uitgevonden.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Australië