Banken verloren al 2.500 miljard dollar aan waarde, zo reageert bitcoin erop

De bitcoinprijs is weer boven de $29.000 hersteld en de reden ligt bij de Amerikaanse bankencrisis. Slechts enkele uren nadat de voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed), Jerome Powell, het publiek op de FOMC-vergadering had verzekerd dat het Amerikaanse banksysteem veilig en gezond is, kwamen tal van regionale banken opnieuw onder zware druk te staan.

Regionale banken blijven onder zware druk

Het aandeel PacWest (PACW) uit Los Angeles kelderde met ongeveer 60% in de handel na sluitingstijd. De regionale bank moet op zoek naar een koper en andere strategische opties overwegen, meldt persbureau Bloomberg.

Na deze aankondiging stortte het aandeel verder in omdat het voor beleggers duidelijk is dat PACW ofwel tegen een enorme korting zal worden verkocht of dat grote banken de regionale bank zullen laten instorten en deze vervolgens voor een schijntje zullen kopen van de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC). Volgens Bloomberg is een verkoop moeilijk omdat “er niet veel geïnteresseerde kopers zijn”.

Ook andere regionale Amerikaanse banken zijn na de FOMC-vergadering meegesleurd in een neerwaartse spiraal. Western Alliance verloor ongeveer -30% in de handel na sluitingstijd. Sinds het begin van het jaar is het aandeel van Western Alliance met -90% gekelderd.

Metropolitan Bank (MCB) daalde met -20%, een daling van -63% sinds het begin van het jaar. Andere regionale banken met grote problemen zijn Valley National (-15%), HomeStreet (-11%) en Zions uit Salt Lake City (-10%). Het totale verlies aan marktkapitalisatie in de Amerikaanse banksector bedroeg dit jaar meer dan 2.500 miljard dollar.

Eerder deze week ging First Republic Bank (FRC) failliet en is het snel daarna verkocht aan de grootste bank van Amerika, JP Morgan Chase. Dit had eigenlijk de acute crisis moeten oplossen, zoals JP Morgan CEO Jamie Dimon maandag benadrukte. Ook Fed-voorzitter Powell benadrukte gisteren ook dat FRC de "de laatste in de reeks" is.

Als gevolg daarvan achtte de raad van bestuur van de Federal Reserve een verdere renteverhoging gepast om de inflatie te blijven bestrijden. Het was de tiende opeenvolgende verhoging. De federale beleidsrente ligt nu op 5,25 procent.

Rentestijgingen, een bedreiging

Voor experts is het duidelijk dat de rentetarieven, die te snel en te scherp zijn gestegen, aan de basis liggen van het probleem voor veel regionale banken, aangezien de obligaties en leningen op de balans van de banken aanzienlijk minder waard zijn dan hun officiële boekwaarde.

Ook het fractionele banksysteem ligt aan de basis van het probleem. Rekeninghouders zijn momenteel onzeker of hun geld nog veilig is bij regionale banken, vooral omdat de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) nog geen depositoverzekering heeft afgekondigd voor alle Amerikaanse banken. Ook rijst de vraag hoe lang het nog duurt voordat de geldpers weer wordt aangezet om banken te redden.

Het fractionele banksysteem is een banksysteem waarbij banken slechts een deel van het geld dat bij hen is gedeponeerd als reserve hoeven aan te houden. De banken gebruiken de deposito’s van klanten om nieuwe leningen te verstrekken en rente uit te keren over de deposito’s die door hun klanten zijn gedaan. De reserves worden aangehouden als saldi op de rekening van de bank bij de centrale bank of als contant geld in de bank.

Dit systeem creëert geld dat in de economie wordt geïnjecteerd. Wanneer je bijvoorbeeld $2.000 stort, kan je bank 90% daarvan uitlenen aan andere klanten, samen met 90% van vijf andere stortingen. Dit verhoogt het totale geldbedrag dat in omloop is en stimuleert de economische activiteit. Maar dit systeem is zeker niet zonder risico's.

Als veel klanten tegelijkertijd hun geld willen opnemen, kan de bank niet aan al hun verzoeken voldoen. Dit kan leiden tot een bankrun, waarbij klanten massaal hun geld weghalen uit angst dat ze het zullen verliezen. Dit kan een domino-effect hebben op andere banken en het hele financiële systeem in gevaar brengen.

Daarom hebben centrale banken zoals de Fed regels opgesteld om ervoor te zorgen dat banken voldoende reserves aanhouden om aan hun verplichtingen te kunnen voldoen. Ze kunnen ook ingrijpen door noodleningen te verstrekken of depositoverzekeringen aan te bieden om het vertrouwen van het publiek te herstellen.

Maar sommige critici beweren dat dit niet genoeg is om een nieuwe financiële crisis te voorkomen. Ze wijzen erop dat de rentetarieven die door de Fed worden bepaald, invloed hebben op de winstgevendheid en solvabiliteit van de banken. Als de rentetarieven te hoog zijn, kunnen banken moeite hebben om hun leningen terug te betalen of nieuwe leningen aan te trekken. Dit kan leiden tot faillissementen of fusies onder regionale banken, waardoor de concurrentie afneemt en de macht van grote banken toeneemt.

Daarom pleiten sommige voorstanders van bitcoin voor een alternatief monetair systeem dat niet afhankelijk is van centrale banken of fractioneel bankieren. Ze zien bitcoin als een gedecentraliseerde en schaarse vorm van geld die niet kan worden gemanipuleerd of gedevalueerd door overheden of banken. Ze geloven dat bitcoin een veiliger en eerlijker manier is om waarde op te slaan en over te dragen.

Sommigen, zoals de gevallen CEO van cryptoderivatenbeurs BitMEX, ziet hierin weer een kans om geld te verdienen en te speculeren op een diepere crisis bij Amerikaanse banken.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...