Centrale bank VS verhoogt rente met 0,25%

De Federal Open Market Committee (FOMC) van de Verenigde Staten heeft zich wederom beraad over het monetair beleid voor de Amerikaanse dollar. Het selecte groepje centraal bankiers verhoogde vandaag de basisrente weer met 25 basispunten, wat in lijn was met de verwachtingen.

Renteverhoging

Door de nieuwe ingreep is de beleidsrente opgelopen naar de range van 5% tot 5,25%. Dat is het hoogste niveau sinds 2007.

Daarnaast is het ook voor de eerste keer sinds augustus 2019 dat het rentegetal boven het inflatiecijfer staat, zo meldt analist en macro-econoom Jeroen Blokland op Twitter.

De inflatie in de Verenigde Staten is de laatste maanden aanzienlijk afgekoeld, nadat het vorig jaar bijna op 10% stond. De Federal Reserve, de centrale bank van de VS, reageerde door geld en liquiditeit duurder te maken. Of anders gezegd: de rente omhoog bij te stellen.

Als gevolg van deze maatregelen kwamen er enkele banken in de VS in de problemen. De vraag of nieuwe renteverhogingen wel zou slim zouden zijn laaide op.

Politiek tegengas

De algehele situatie zorgde voor tegengas van onder andere politica en cryptoscepticus Elizabeth Warren. Samen met negen andere Democraten openden ze de aanval op bankier Jerome Powell. De groep wilde de renteverhoging van 25 basispunten tegenhouden en schreven ze schreven een brief:

"De faillissementen van de Silicon Valley Bank en de Signature Bank zullen waarschijnlijk resulteren in een aantal verscherpte kredietvoorwaarden voor huishoudens en bedrijven wat doorweegt op de vraag, de arbeidsmarkt en de inflatie."

Door de stijgende rentes zouden er volgens de politici bezuinigingen plaatsvinden en worden (grote) investeringen tijdelijk stop gezet. Powell en zijn FOMC-consorten hebben geen oren naar deze boodschap. Ze gaan stuk door met de negende renteverhoging in een jaar tijd.

Wel moet Powell antwoorden aanleveren op enkele vragen, waaronder over de banen die er verloren als gevolg van de maatregelen en of werkeloosheid zal oplopen .

De bitcoin prijs reageerde nauwelijks op het nieuws: de koers schommelt nog altijd rond de $28.500.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
dollarfederal reserve