Bedenker van Ordinals komt met nieuw protocol: RUNES
Casey Rodarmor komt weer met een nieuw protocol op de proppen. De bedenker van Ordinals heeft met RUNES iets nieuws bedacht.
RUNES
Het doel van RUNES is om een alternatief te voor de bestaande BRC-20-standaard te bieden. Het is in zekere zin een tokenprotocol bovenop bitcoin.
Bij BRC-20 omvat elk UTXO in bitcoin één type token. Een UTXO staat voor een Unspent Transaction Outputs. RUNES kan een willekeurig aantal "runes" omvatten. Het grote voordeel is dan dus dat het aantal UTXO's bij de adoptie van dit protocol beperkt blijft.
Een van de kritieken op Ordinals is dat het het UTXO-set van alle nodes groter maakt. Mede daarom hebben enkele ontwikkellaars als een filter gemaakt om dit soort "transacties" te verbergen op hun hardware.
Rodarmor hoopt met RUNES nog meer tractie te krijgen voor het bouwen van toepassingen bovenop bitcoin. Ordinals hebben al aangetoond dat de miners door de nieuwe toepassing meer aan transactiekosten verdienen dan voorheen. Ook hoopt hij dat er meer ontwikkelaars naar het ecosysteem van bitcoin toe komen.
RUNES zijn dus een protocol voor fungible tokens, waar inscripties en Ordinals juist non-fungible tokens omvatten.
Met BRC-20, RGB, Counterparty, Omni Layer en Taproot Assets zijn er al een aantal alternatieven voor dit soort fungible tokens bovenop bitcoin. Casey ziet RUNES echter als een eenvoudiger protocol dan al deze andere opties.
Runes wijzen een saldi toe aan UTXO's. Door messages te koppelen aan een output en gebruik te maken van encoding rules, kunnen gebruikers waarden hangen aan sats (net zoals met inscripties en Ordinals het geval is). Je kunt met de uitgiftetransactie maximaal 2^128 - 1 aantal runes aanmaken. Dit heet dan de DECIMAL, terwijl je met SYMBOL een naam kunt toewijzen aan deze tokens.
Rodarmor legt zijn plan uit in een blogpost op zijn website. Daar gaat hij ook dieper in op de vergelijkingen met de bovengenoemde alternatieven voor tokens bovenop bitcoin.