Vitalik Buterin stelt dat Ordinals ‘bouwcultuur’ terugbrengen naar bitcoin

Ethereum-oprichter Vitalik Buterin stelt dat Bitcoin Ordinals, een protocol dat het mogelijk maakt om tokens op de bitcoin blockchain te lanceren, zorgt voor een terugkeer van de "bouwcultuur" op bitcoin. Het brein achter Ethereum noemt dit zelfs een "goede" vorm van tegengas voor de "laser-eye" maximalisten.

Dat is een stroming van bitcoiners die van mening is dat bitcoin simpel moet blijven; namelijk een protocol met een focus op geld.

Interessante discussie

Buterin deed zijn uitspraken tijdens een Twitter Spaces van 7 juli, waarbij hij in gesprek ging met 'bitcoiners' Eric Wall en Udi Wertheimer over de zaken die bitcoin-ontwikkelaars kunnen leren van hun collega's bij Ethereum.

In het gesprek prijst Buterin Ordinals en de BRC-20 tokenstandaard. "Ordinals brengt een cultuur terug waarin mensen daadwerkelijk dingen doen. Het voelt als tegengas voor de laser-eye beweging, wat een goede zaak is", aldus Buterin.

Tijdens het bijna twee uur durende gesprek lag de focus op het probleem van schaalbaarheid. Wall claimde hierbij dat het Lightning Network van bitcoin niet kan schalen voor toekomstige gebruikers en dat het "regelmatig" faalt bij middelgrote transacties.

Volgens Buterin zou het beter zijn voor bitcoin om op meerdere schaalbaarheidsoplossingen te focussen. "Ik denk dat het goed is om te kijken naar rollups en ook om open te staan voor ZK-snark gebaseerde schaalbaarheidsoplossingen.

Goede suggestie?

Udi Wertheimer is het eens met Buterin en stelt dat de introductie van rollups op bitcoin interessante bij-effecten kan veroorzaken. "Als we rollups adopteren voor bitcoin, dan krijgen we daadwerkelijk een executie-omgeving [...] We kunnen dan met smart contracts werken", aldus Wertheimer.

Wall en Wertheimer zijn uitgesproken voorstanders van Ordinals en roepen regelmatig om het bouwen van extra functionaliteit voor het netwerk.

Niet iedereen is het daarmee eens. Wat op zich ook logisch is, omdat er tot nu toe nog maar weinig daadwerkelijk waardevolle applicaties zijn gebouwd met smart contracts.

Het is nog maar de vraag of bitcoin dat allemaal nodig heeft. Zeker nu een partij als BlackRock ook de waarde van bitcoin als store of value begint te erkennen. Types als Wertheimer en Wall lijken in een wereld te leven waarin het slecht is als er niets veranderd.

Terwijl de kracht van bitcoin juist is dat het betrouwbaar is en dat er weinig verandering nodig is om het protocol van waarde te laten zijn. Verandering hoeft niet altijd verbetering te betekenen, zeker niet als het om bitcoin gaat.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....