Nieuwe bitcoin NFT’s voor goedkopere Ordinals

Ontwikkelaars hebben een manier bedacht om de kosten voor het aanmaken van nieuwe Ordinals te verlagen. Het zou zelfs 90% goedkoper zijn om de bitcoin NFT's aan te minten.

Nieuwe standaard

Na de eerste introductie van Ordinals, kwam er al snel een tokenstandaard. De zogenoemde BRC-20's waren tokens die je kon uitgeven. Maar je kunt ook plaatjes, video's of andere bestanden in de bitcoin blockchain 'embedden'. Dit zijn zogenoemde inscripties, gekoppeld aan sats in de bitcoin blockchain.

Nu is er met BRC-69 een nieuwe standaard voorgesteld. Je kunt de details erover lezen op GitHub.

Het komt uit de koker van Ordinals launchpad-platform Luminex. Het hele doel is om "de kosten van inscripties op bitcoin te optimaliseren met behulp van het Ordinals-protocol."

Volgens het voorstel kan de nieuwe standaard niet alleen de 'minting' kosten verlagen, maar brengt het ook nieuwe functies, zoals "pre-reveal collection launching" en "on-chain reveal."

Dit betekent dat NFT-collecties volledig on-chain resources kunnen gebruiken om de NFT's te delen met het publiek. Het gaat om het pre-reveal proces tot de uiteindelijke minting van een afbeelding

BRC-69 gebruikt een proces van 4 stappen:

  1. Gebruikers maken een inscriptie met NFT-kenmerken in de blockchain.
  2. Daarna deployen ze de collectie als JSON-bestand,
  3. Compileren deze, en 
  4. Minten de collectie.

De standaard bouwt voort op 'recursive inscripties', een methode die in juni al was bedacht. Het helpt als het ware om de block size van 4 MB te omzeilen.

Het aanmaken van Ordinals was altijd duur. Ze waren initieel niet heel efficiënt ontworpen en de gekte zorgde voor een overvolle mempool. In totaal zijn er volgens Dune Analytics in totaal al bijna 15 miljoen Ordinals-inscripties gemaakt.

Ordinals zijn overigens sinds dag 1 controversieel. Was dit wat Satoshi voor ogen had? Moeten 'we' het uit de nodes filteren? Of is dit juist essentieel voor de ontwikkeling van de fee market, en zitten er prachtige voordelen aan dit nieuwe protocol?

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Download onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuws