Belastingdienst Spanje waarschuwt 15.000 Bitcoin bezitters voor boetes

Het Spaanse ministerie van Financiën (Ministerio de Hacienda) heeft een waarschuwing afgegeven aan bitcoin bezitters. Men kan een forse boete verwachten als het bezit aan cryptovaluta niet wordt aangegeven. Cryptocurrecy’s zijn namelijk belastbaar inkomen, zo meldt Telemadrid.

Belastingen in Spanje

Met de start van het nieuwe boekjaar, laten de Spaanse belastingkantoren weer van zich horen. Naar verluidt zijn er ongeveer 15.000 Spanjaarden die zich aan bepaalde belastingverplichtingen moeten houden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Volgens de Spaanse belastingwetgeving zijn cryptohouders verplicht om belasting te betalen over alle cryptocurrency’s die ze verkopen. De aankoop van bitcoin is niet belast, maar de conversie terug naar euro’s (of andere assets) dus wel.

Belastingdeskundigen Jesús Gascón, Marta Rayaces en Enrique García schrijven aan Telemadrid dat cryptohouders moeten aangeven wat ze in 2020 aan cryptocurrency’s hebben verkocht. “Of de koop van goederen, een flat of een auto.”

Bijvoorbeeld: als men in 2017 10 bitcoin kocht ter waarde van 10.000 euro die in 2020 verkcoht voor 200.000 euro of voor een nieuw huis, dan zullen we een meerwaarde van 190.000 euro moeten aangeven. Doet men dit incorrect? Dan kunnen de boetes oplopen tot 5.000 euro.

Bitcoin in Spanje

Naar verluidt is het mogelijk om in meer dan 100 plekken in de Spaanse hoofdstad Madrid met bitcoin te betalen. De interesse in de cryptomarkt neemt duidelijk toe. Dat is ook te zien aan de strengere regels die worden opgelegd.

De Spaanse National Securities Market Commission (CNMV) wil strengere regels invoeren voor reclame waarin cryptocurrency’s worden gepromoot.

In de nasleep van een grootschalige reclamecampagne door cryptbeurs Bit2me in de straten van Madrid, heeft de CNMV voorgesteld om deze ‘risicovolle’ Bitcoinadvertenties in het land te reguleren. De reden? Cryptocurrency’s zijn volatiel, complex en ontbreken aan transparantie, zo stellen ze.

Intussen lijkt de BBVA, de tweede bank van Spanje, in de de bitcoin markt te willen stappen. Anonieme bronnen verklaarden eind vorig jaar dat er interesse is in de verkoop en custody van de cryptomunt.

Lees meer over: