‘Whales verdedigen $30.000-zone voor bitcoin’

Bitcoin whales hebben de afgelopen weken de markt bepaald. Dat concluderen de analisten achter het Twitter-account Whalemap. Whales zijn entiteiten die over minstens 1.000 bitcoin of meer kunnen beschikken. Omgerekend tegen de huidige marktprijs is dat ruim 30 miljoen dollar (28 miljoen euro).

Bitcoin whales en $30.000

Volgens de onderzoekers van Whalemap vallen de pieken en dalen van de bitcoin koers vrijwel samen met de activiteiten van whales op de markt. Kortom, zodra whales besluiten te kopen of te verkopen, dan reageert de koers daar vrijwel meteen op. Dat kan het grillige karakter van het huidige koersverloop verklaren.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Sommige whales vallen in het bijzonder op, zoals de whale die actief is op Binance, de grootste beurs in volume. Het vergt dus grote orders om de lokale koers daar te kunnen bewegen. De populaire analist CrediBULL Crypto maakt melding van een order van 2.000 bitcoin die rond de $29.200 zone is opgevuld door verkopers.

Het Bart Simpson patroon van de koers is goed zichtbaar op de onderstaande 1-uursgrafiek. Plotse stijgingen worden snel teniet gedaan door plotse dalingen.

'Whales verdedigen $30.000-zone voor bitcoin'
bron: Tradingview/Cointelegraph

Volgens de Nederlandse analist Michaël van de Poppe is de huidige sterke correlatie met de aandelenmarkt 'vervelend'. Het betekent dat bitcoin nog lang geen eigen koers kan varen.

Volgens marktcommentator Bob Loukas is verlichting nog ver weg voor zowel aandelen als crypto's. Kortom, de huidige bearcyclus is voorlopig nog niet voorbij door een gebrek van katalysatoren die de markt naar boven duwen.

Korte termijn beleggers

Kijken we naar on-chain signalen, dan zien we dat nog maar een klein deel van de korte termijn beleggers op winst staat. Korte termijn beleggers zijn volgens de definitie van Glassnode entiteiten die maximaal vijf maanden in bezit zijn van bitcoin en voor die tijd hun munten uitgeven.

Bitcoin miners

Kijken we naar miners, dan zijn de inkomsten met 56% gedaald door de tegenvallende bitcoin prijs in 2022. Om operationeel door te gaan, spreken ze meer reserves aan. Een andere factor die meespeelt: de moeilijkheidsgraad van het netwerk is met 132% gestegen, waardoor de onderlinge concurrentie alleen maar toeneemt. Ook de regeldruk in bijvoorbeeld Amerika neemt toe. Kortom, miners verkopen momenteel ook een deel van hun munten, uitzonderingen daargelaten die liquiditeit uit andere bronnen kunnen ophalen.

'Whales verdedigen $30.000-zone voor bitcoin'

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwswhalewhales

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...