Bericht uit China: je hebt de vrijheid om in Bitcoin te handelen, het is je eigen risico

Wil je in bitcoin handelen in China? Dan doe je dat volgens de nieuwste berichten vanuit de staatsmedia op eigen risico.

Xinhua, de officiële staatspers van China, legt uit waarom het land steeds strenger wordt op het gebied van bitcoin. De reactie komt na tal van berichten uit het land over mogelijk strengere aanpak van bitcoinbedrijven in het land.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In een nieuw stuk vertelt het staatsmedium over de redenen voor de kritiek op de ‘cryptomarkt’. Dat meldt The Block.

Bitcoin op eigen risico

De kritiek is vooral gericht op marktmanipulatie, de onderbouwing is volgens The Block vooral gebaseerd op losstaande verhalen. Het is een manier om de handel in bitcoin te ontmoedigen.

De gemiddelde inwoner van China kan zich het waarschijnlijk niet veroorloven om mogelijk bestraft te worden voor investeringen in bitcoin. Tegelijkertijd sijpelt er ook een ander geluid door: handel in bitcoin is op eigen risico!

Volgens Xinhua is de handel niet helemaal verboden, maar de Chinese regering raadt het betreden van de ‘risicovolle en volatile markt’ af. Daarmee wordt ook gedoeld op allerlei andere projecten en tokens die wereldwijd te verkrijgen zijn.

”Als virtuele valuta zoals bitcoin behandeld worden als virtuele goederen die gekocht en verkocht kunnen worden, dan heeft het grote publiek de vrijheid om mee te doen”, luidt het bericht vanuit China.

Er wordt ook specifiek benoemd dat de staat harder op gaat treden tegen projecten of platformen die grote rijkdommen beloven in zeer korte tijd.

China Central Television kwam recentelijk met een uitleg over het gemak waarmee je tegenwoordig tokens kunt maken uit het niets. Ook besprak met verschillende scams.

Kortom: er komen verschillende signalen uit China. Het lijkt erop dat ook dit land er nog niet in is geslaagd om de markt in te richten zoals zij dat willen.

Als bitcoin blijft groeien wordt dat ook steeds lastiger, het netwerk zelf is namelijk grenzeloos. China lijkt nu werk te maken van het versperren van de weg: steeds meer bedrijven moeten opletten dat zij binnen de lijntjes blijven handelen in het land.

China en bitcoin

Bitcoiners in China zitten in onzekere tijden. Regelmatig wordt het verbod op de handel uit 2017 herhaald, maar nu lijken er extra regels bij te komen. Met name miners en dienstverleners (zoals beurzen) vrezen mogelijke maatregelen.

Zo zien we dat steeds meer ondernemers hun mining hardware verplaatsen naar regio’s waar ze minder tegengas verwachten vanuit de overheid. Je kunt als miningbedrijf geen onzekerheid gebruiken, je wil een organisatie neerzetten waar je op kunt vertrouwen.

In de praktijk is er nog veel onzekerheid, maar dat weerhoudt mensen er niet van om al maatregelen te nemen. Zo is er een bitcoin miner die actief IP-adressen uit China blokkeert. Een ander voorbeeld zien we bij handelshuizen als Huobi en OKEx. Zij schorten voorlopig verschillende diensten op voor Chinese klanten.

Tot er meer duidelijk is lijken veel partijen het zekere voor het onzekere te nemen.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsChina

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...