Beurswaakhond CFTC neemt Binance onder de loep, meldt Bloomberg

Binance wordt onderzocht door de Commodity Futures Trading Commission (CFTC), de toezichthouder op de Amerikaanse derivatenmarkt.

De waakhond wil onderzoeken of beleggers uit de VS op Binance in bitcoin derivaten hebben gehandeld. Dat meldt persbureau Bloomberg, die zich baseert op anonieme bronnen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

CEO Changpeng "CZ" Zhao reageert op Twitter als volgt op de berichtgeving. Hij classificeert de anonieme aantijgingen als Fear, Uncertainty & Doubt (FUD). Kortom, een manier om angst te verspreiden in een opkomende markt.

Binance onder de loep?

Wat wordt er in het bericht van Bloomberg beweerd?

De hoofdbeschuldiging is dat Binance handelaren uit Amerika een platform heeft geboden om in bitcoin futures (swaps) te handelen. Dat zijn risicovolle producten om te speculeren op de toekomstige koers van Bitcoin. Binance heeft géén licentie om dergelijke producten aan Amerikaanse burgers aan te bieden.

De CFTC kan daartegen optreden.

Het nieuws komt op een opmerkelijk moment, want deze week werd bekend dat oud-senator Max Baucus Binance gaat adviseren. Baucus is goed ingevoerd in het reilen en zeilen van het politieke landschap in de VS. Hij is tussen 2014 en 2017 oud-ambassadeur in China namens Amerika.

Mocht er inderdaad sprake zijn van een onderzoek naar Binance, dan zal Baucus de woordvoerder en spreekbuis zich richting de autoriteiten.

Binance US valt buiten het onderzoek, omdat deze exchange géén derivaten aanbiedt, maar enkel spots.

De interne munt, Binance Coin (BTC), heeft door het negatieve nieuws wel een klap opgelopen: -12% de afgelopen 24 uur.

BitMEX

Het is niet de eerste keer dat de CFTC optreedt tegen bitcoin beurzen. Er loopt nog een onderzoek naar BitMEX met vrijwel dezelfde aanklacht: het aanbieden van swaps aan Amerikaanse beleggers. Ook het ministerie van Justitie is parallel daaraan een onderzoek gestart naar witwassen en belastingontduiking.

Een deel van het management heeft namelijk de Amerikaanse nationaliteit en is verplicht belasting af te dragen in het land.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
Binance

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...