‘Bid maar dat bitcoin niet onder $20.000 zakt’

Zakt bitcoin onder de $20.000, dan leidt dat tot een (nieuwe) vrije val van de munt. Daarvoor waarschuwt Arthur Hayes, een doorgewinterde bitcoinhandelaar en de voormalige CEO van BitMEX, ooit de grootste beurs in doorlopende bitcoin futures (swaps).

In een Twitter-draadje doet de Amerikaan uit de doeken welke koerslevels van levensbelang zijn voor bitcoin en ether. Hij baseert zijn uitspraken op data-gegevens van de 'Nederlandse' optiebeurs Deribit. Nu is de optiemarkt vele malen kleiner dan de futuresmarkt, maar in de ogen van Hayes zijn de openstaande opties die op $20.000 aflopen van belang voor de verdere koersverloop van de grootste cryptomunt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Momenteel staat het merendeel van de openstaande opties (open interest) bij het $20.000 level. Bereikt de spotprijs $20.000, dan vindt er een 'strike' plaats van deze opties. Hayes denkt dat die (hypothetische) gebeurtenis een nieuwe vrije val van de spotprijs tot gevolg heeft. Handelaren zijn simpelweg verplicht om meer te verkopen rond $20.000, anders komt hun margin positie in de knel en vreest men geliquideerd te worden. Zodra er plots meer bitcoin wordt aangeboden vanuit de optie - en futuremarkt, terwijl de vraag naar spot bitcoin tegen blijft vallen, dan is een dalende prijs een logisch gevolg.

Hayes heeft ook zo zijn twijfels of andere marktparticipanten wel genoeg gedekt zijn tegen fiks dalende marktprijzen. Hij vermoedt dat over-the-counterhandelaren mogelijk ook in de moeilijkheden kunnen komen. Dit zijn handelsplatform die bitcointransacties buiten de centrale beurzen afhandelen, maar ze moeten wel bitcoin kopen op de wereldmarkt, bijvoorbeeld van miners.

Daarvoor zijn ze wellicht leningen aangegaan tegen bepaalde voorwaarden. Wordt een lening niet meer genoeg afgedekt, en spreekt de geldschieter hun marge aan omdat de geldschieter ook in de problemen zit door de dalende bitcoin prijs, dan komt een OTC-handelaar ook weer in de problemen. Kortom, een dalende prijs kan zich verspreiden als een olievlek over de complete markt en meer druk zetten op bitcoin.

Het is duidelijk dat de markt in een vervroegde cryptowinter zit. De macro-omgeving van hoge inflatie en centrale banken die de geldkraan dichter dichtdraaien als reactie daarop, leidt tot massa-verkoop van risicovolle assets zoals aandelen en crypto's. Cryptobank Celsius zit diep in de problemen, bedrijven als BlockFi, Crypto.com en Gemini moet diep snijden in hun organisatie.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBitMEXdaling

By Wessel Simons

Journalist en mede-oprichter van bitcoinmagazine.nl in 2017. De site is uitgegroeid tot een van de belangrijkste bitcoin - en cryptosites van de Benelux met ruim 1 miljoen gebruikers.

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: PlanB praat over FOMO-golf

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

bitcoin etf Bitcoin
BlackRock en Fidelity’s Bitcoin ETF’s Verbrijzelen Records met $3 Miljard Binnen 17 Dagen

De lancering van de spot bitcoin exchange-traded funds (ETF's) van BlackRock en Fidelity, respectievelijk IBIT...

Gary Gensler Nieuws
Bloomberg Analist Eric Balchunas: “Gary Gensler is de Drijvende Kracht Achter de Bitcoin Boom”

Analisten kijken al lang uit naar het moment dat bitcoin zijn hoogste waarde ooit weer...

Joe Biden Nieuws
Biden’s Bitcoin Mining Onderzoek Stopgezet na Juridisch Verzet

In een schikking over de juridische strijd rond de noodenquête naar bitcoin miners is overeengekomen...

Nieuws
Bitcoin Update: Onstuitbare Golf Kan Koers Verder Opblazen

In de afgelopen zeven dagen heeft Bitcoin een ongekende stijging doorgemaakt van ruim 21%, een...

Lees meer