‘Bijna 50% Nederlanders wil bankrekening voor digitale euro’

Circa de helft van de Nederlanders staat open voor een betaalrekening voor digitale euro‘s. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandsche Bank.

Digitale euro

Wat is de digitale euro? Het is een digitale van centrale bankengeld, vergelijkbaar met cash geld maar dan in digitale vorm. De Europese Centrale Bank ziet het vooral als een betaalmiddel, en niet als spaarmiddel. Het is een systeem dat in handen is van centrale banken en niet van commerciële banken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Volgens een deel van de respondenten is een digitale euro een goede aanvulling op cash geld en betaalpassen – en apps.

In het onderzoek (PDF) staat de interesse en adoptie onder de burgers voor een digitale euro centraal. Het is gezamenlijk onderzoek van Tilburg University, SEO Economics Amsterdam en de DNB. De online enquête is ingevuld door ruim 2.500 Nederlanders boven 16 jaar. Volgens de DNB is het gebruikte online CentERpanel representatief voor de Nederlandse bevolking.

49% van de respondenten staat open voor een betaalrekening voor digitale euro’s, zie de onderstaande grafiek. Degenen die het zien zitten, zijn relatief veel mannen, mensen tot 35 jaar en woonachtig in steden.

'Bijna 50% Nederlanders wil bankrekening voor digitale euro'

Het bedrag wat men op een betaalrekening van de DNB wil zetten varieert sterk, waarbij de optie 101 tot 500 euro het meeste is gekozen. Dat komt volgens de onderzoekers ongeveer overeen met 10 tot 25% van het geld dat burgers op hun betaalrekening bij banken hebben staan. Dat zou betekenen dat Nederlanders gemiddeld tussen de 1.250 en 5.000 euro op hun lopende rekening hebben staan.

Respondenten noemen het ontbreken van een winstdoelstelling als een belangrijke reden om hun geld door een centrale bank te laten beheren.

Uitrol

Overigens zal het nog enige tijd duren voordat een digitale euro er daadwerkelijk is. Volgens de ECB duurt het nog minstens 4 jaar, maar volgen er later dit jaar de eerste pilots.

Criticasters wijzen erop dat centraal bankengeld weinig oplost aan de huidige monetaire problemen: verlies van koopkracht van de euro en negatieve spaarrentes.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat! Of download onze gloednieuwe Android-app en vol alle ontwikkelingen!

Lees meer over:
DNBeuro

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!