Bitcoin krijgt de tijd: digitale euro kan nog 4 jaar duren, pilots later dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) wil dit jaar starten met de eerste pilots voor een volledig digitale euro. Een definitieve uitgifte kan echter nog jaren duren. Christine Lagarde, voorzitter van de ECB, vertelt dit in een interview met Bloomberg.

Central Bank Digital Currency

Central Bank Digital Currency’s (CBDC) zijn het antwoord van centrale banken op bitcoin. Het moeten volledig digitale versies worden van de huidige valuta’s, in Europa dus de euro.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De ECB komt volgens Lagarde snel met een analyse van de eerste achtduizend reacties op de digitale euro: ”Die analyse wordt gedeeld met het Europees Parlement.” Uiteindelijk buigen onder andere het Europees Parlement, de Europese Commissie en de Raad van Europa zich samen met de centrale bank over dit vraagstuk.

Want hoe moet die ‘nieuwe’ euro eruit komen te zien? Op die vraag is nog geen antwoord.

Experimenteren

De eerste grote experimenten moeten halverwege dit jaar starten. Na een periode van zes maanden tot een heel jaar wordt de balans opgemaakt. Lagarde: ”Het hele proces gaat, als we realistisch zijn, nog vier jaar duren. Misschien wat langer, ik hoop dat we het in die tijd kunnen doen.”

Dit scenario gaat wel uit van goede resultaten tijdens de pilots. Want het is ook nog geen zekerheid dat het de nieuwe euro er (snel) komt.

Naast wetten en andere richtlijnen hangen er natuurlijk ook een grote technische aspecten aan dit project. Volgens Lagarde staat veiligheid voorop. Tussenpersonen (bijvoorbeeld commerciële banken) hebben volgens Lagarde hun zorgen geuit over CBDC’s. Zij zelf verwacht niet dat deze laag gaat verdwijnen.

ECB

De ECB en Lagarde in het bijzonder zijn publiekelijk erg negatief over BTC. Als bitcoin slaagt en dé wereldmunt wordt dan worden veel taken van de centrale bank overbodig. Officieel is de belangrijkste taak van de Europse Centrale Bank ‘het behouden van de prijsstabiliteit in de eurozone’. Wanneer het bitcoin is wat de klok slaat dan valt dat weg.

Met uiteindelijk 21 miljoen bitcoin is er een duidelijk monetair beleid uitgestippeld. Centrale banken kunnen overigens wel hordes optuigen om met bitcoin aan de slag te gaan. In Nederland is onze centrale bank zelfs toezichthouder voor de bitcoin industrie. De code is echter wet bij BTC, een centrale bank kan daar niets aan veranderen.

Wel kan de bank proberen een munt te creëren die interessantere eigenschappen heeft voor veel spaarders/Europeanen dan BTC. Het is de vraag of dat uberhaupt mogelijk is, en voorlopig lijkt die poging ook nog jaren te duren.

Lees meer over:
ECBeuroEuropa

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)