Bijna deflatie in Nederland, geldontwaarding daalt in september naar 0,2 procent

Het CBS meldt dat de inflatie in september slechts 0,2 procent was. Deze snelle raming is berekend op basis van nog onvolledige brongegevens, maar het geeft wel een duidelijk signaal. De geldontwaarding is hard gezakt!

Inflatie in Nederland

De inflatie wordt elke maand gemeten als de ontwikkeling van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand in het voorgaande jaar. In augustus waren consumentengoederen en -diensten nog 3,0 procent duurder dan een jaar eerder.

Volgens de snelle raming daalden de prijzen voor consumenten in september van dit jaar echter met 0,4 procent ten opzichte van augustus 2023.

De inflatie ten opzichte van september 2022 is daarmee gezakt tot 0,2 procent.

Inflatie daalt in september naar slechts 0,2 procent

Bovenstaande grafiek laat goed zien hoe de inflatie in 2021 begon op te lopen als gevolg van de coronacrisis (en het daarop volgende losse eurobeleid). Rentes stonden laag en met financieringspakketten werd de markt overstroomd met goedkoop krediet en nieuw geld, om zo de economie (weer) aan te zwengelen.

Dit zorgde voor een inflatie die in Nederland boven de 14% topte. Om deze geldontwaarding te doen dalen, besloot de Europese Centrale Bank (ECB) om de rentetarieven te verhogen, tot met 4,0 procent het hoogste punt ooit.

De balance sheet van de ECB daalde sinds de piek in 2022 ook aanzienlijk, van 9.000 miljard euro tot 7.136 miljard euro.

Intussen zorgde de oorlog in Oekraïne er begin 2022 voor dat olie- en gasprijzen hard stegen, wat een extra impact had op de consumentenprijzen. Het feit dat deze goederen nu weer goedkoper zijn of worden (zoals onderstaande grafiek laat zien in het subkopje "energie inclusief motorbrandstoffen"), draagt ook bij aan een dalende inflatie.

Inflatie daalt in september naar slechts 0,2 procent

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
euroinflatieNederland

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...