Binance-advocaten in de aanval: “Gensler bood zich in 2019 aan als adviseur voor Binance”

Gary Gensler, voorzitter van de Securities & Exchange Commission heeft zich in 2019 aangeboden als adviseur van Binance. Dat stellen advocaten van de grootste cryptobeurs ter wereld, waarover CNBC bericht.

Dat blijkt uit rechtbankdocumenten die woensdag door de SEC zijn ingediend. Advocaten van Gibson Dunn en Latham & Watkins, twee van de advocatenkantoren van Binance, beweren dat Gensler in verschillende gesprekken met leidinggevenden van Binance en Zhao in maart 2019 heeft aangeboden om als adviseur voor de cryptobeurs te dienen. Uiteindelijk ontmoette hij Changpeng Zhao, CEO van Binance, later die maand in Japan voor een lunch.

Op dat moment was Gensler docent aan de Sloan School of Management van het Massachusetts Institute of Technology. Hij is in 2021 door president Biden benoemd tot hoofd van de SEC en staat bekend als een havik als het aankomt op de cryptomarkt. Recentelijk zijn er aanklachten ingediend tegen zowel Binance als Coinbase, de twee grootste merken op de cryptomarkt.

De aanklacht tegen Binance bestaat uit dertien punten waaronder het kunstmatig oppompen van handelsvolumes, onjuist omgaan met klantengeld en Amerikaanse klanten niet goed informeren over de risico’s Bij zowel Binance als Coinbase ligt een aanklacht wegens het aanbieden van crypto-assets die zijn aan te merken als effecten (‘securities’) en beide bedrijven ontberen daarvoor de juiste papieren. Opvallend is dat de SEC ook Zhao aanklaagt, die in Dubai woont en aanmerkt als “buitenlander” met een neiging tot “geografische ongrijpbaarheid”.

Warme banden?

Saillant is dat Gensler in 2019 juist bij Binance heeft gesolliciteerd. Andere bronnen, waarover The Wall Street Journal eerder berichtte, suggereren juist dat Binance Gensler heeft benaderd, bedoeld als ingang in de Amerikaanse politiek en ambtenarij. De advocaten van Zhao benadrukken dat Gensler Zhao in 2019 ook informeel heeft geïnformeerd. Later in 2019, zo staat in de brief van de advocaten, zou Gensler getuigen voor de House Financial Services Committee, en hij stuurde Zhao voorafgaand aan de hoorzitting een kopie van zijn voorgenomen getuigenis.

In juli van dat jaar getuigde Gensler voor het Huis van Afgevaardigden over de door Facebook voorgestelde en later geannuleerde cryptocurrency Libra en de geplande Calibra-portemonnee. Toen verklaarde hij: “Ik adviseer geen financiële, technologie-, blockchain- of andere bedrijven, noch bezit ik cryptocurrency’s”.

Het advies van Gensler aan wetgevers in die tijd was grotendeels hetzelfde als zijn openbare verklaringen vandaag aan het Huis. Volgens hem moesten er, omdat Facebook een wallet voor ogen had om activa van klanten op te slaan, regels komen “om Calibra’s gebruik of mogelijk misbruik van dergelijke klantfondsen te voorkomen.”

Hij zei destijds nog meer: “We moeten waken voor illegale activiteiten, zoals belastingontduiking, witwassen van geld, financiering van terrorisme en het vermijden van sancties. We moeten de privacy van individuen beschermen.”

Vanwege de banden van Gensler met Zhao hebben de advocaten van Binance om zijn wraking gevraagd van alle acties met betrekking tot het bedrijf. Ze hebben nog geen reactie ontvangen van de SEC.

Een woordvoerder van de SEC zegt in een verklaring aan CNBC dat “de voorzitter zeer bekend is met en volledig voldoet aan zijn ethische verplichtingen.”

De onderzoeken van de SEC naar Binance.US en Binance begonnen respectievelijk in 2020 en 2021, ruim na het laatste vermeende contact van Gensler en Zhao.

By Wessel Simons

Journalist en mede-oprichter van bitcoinmagazine.nl in 2017. De site is uitgegroeid tot een van de belangrijkste bitcoin - en cryptosites van de Benelux met ruim 1 miljoen gebruikers.

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Coinbase hapert opnieuw tijdens explosieve stijging bitcoin

Het Amerikaanse Coinbase staat erom bekend dat het tijdens bullmarkten van bitcoin weleens in de...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: koers bereikt hoogtepunt van $61.000 op grote cryptobeurzen

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
“Dalende bitcoin-ether spread goed nieuws voor altcoinhandelaren”

De dalende bitcoin-ether-spread is muziek in de oren van altcoinhandelaren, zo meldt Coindesk vandaag. De...

Bitcoin whales Nieuws
Bitcoin (BTC) whales boeken gigantische winsten op hun investeringen

Ki Young Ju van CryptoQuant deelt regelmatig interessante informatie over de blockchain van bitcoin. Ditmaal...

Nieuws
Bitcoin ETFs verzamelen ruim 746.831 bitcoin

De Spot Bitcoin ETFs beginnen langzaam te merken hoe schaars bitcoin is. Als we Grayscale...

Lees meer