Binance-advocaten in de aanval: “Gensler bood zich in 2019 aan als adviseur voor Binance”

Gary Gensler, voorzitter van de Securities & Exchange Commission heeft zich in 2019 aangeboden als adviseur van Binance. Dat stellen advocaten van de grootste cryptobeurs ter wereld, waarover CNBC bericht.

Dat blijkt uit rechtbankdocumenten die woensdag door de SEC zijn ingediend. Advocaten van Gibson Dunn en Latham & Watkins, twee van de advocatenkantoren van Binance, beweren dat Gensler in verschillende gesprekken met leidinggevenden van Binance en Zhao in maart 2019 heeft aangeboden om als adviseur voor de cryptobeurs te dienen. Uiteindelijk ontmoette hij Changpeng Zhao, CEO van Binance, later die maand in Japan voor een lunch.

Op dat moment was Gensler docent aan de Sloan School of Management van het Massachusetts Institute of Technology. Hij is in 2021 door president Biden benoemd tot hoofd van de SEC en staat bekend als een havik als het aankomt op de cryptomarkt. Recentelijk zijn er aanklachten ingediend tegen zowel Binance als Coinbase, de twee grootste merken op de cryptomarkt.

De aanklacht tegen Binance bestaat uit dertien punten waaronder het kunstmatig oppompen van handelsvolumes, onjuist omgaan met klantengeld en Amerikaanse klanten niet goed informeren over de risico’s Bij zowel Binance als Coinbase ligt een aanklacht wegens het aanbieden van crypto-assets die zijn aan te merken als effecten (‘securities’) en beide bedrijven ontberen daarvoor de juiste papieren. Opvallend is dat de SEC ook Zhao aanklaagt, die in Dubai woont en aanmerkt als “buitenlander” met een neiging tot “geografische ongrijpbaarheid”.

Warme banden?

Saillant is dat Gensler in 2019 juist bij Binance heeft gesolliciteerd. Andere bronnen, waarover The Wall Street Journal eerder berichtte, suggereren juist dat Binance Gensler heeft benaderd, bedoeld als ingang in de Amerikaanse politiek en ambtenarij. De advocaten van Zhao benadrukken dat Gensler Zhao in 2019 ook informeel heeft geïnformeerd. Later in 2019, zo staat in de brief van de advocaten, zou Gensler getuigen voor de House Financial Services Committee, en hij stuurde Zhao voorafgaand aan de hoorzitting een kopie van zijn voorgenomen getuigenis.

In juli van dat jaar getuigde Gensler voor het Huis van Afgevaardigden over de door Facebook voorgestelde en later geannuleerde cryptocurrency Libra en de geplande Calibra-portemonnee. Toen verklaarde hij: “Ik adviseer geen financiële, technologie-, blockchain- of andere bedrijven, noch bezit ik cryptocurrency’s”.

Het advies van Gensler aan wetgevers in die tijd was grotendeels hetzelfde als zijn openbare verklaringen vandaag aan het Huis. Volgens hem moesten er, omdat Facebook een wallet voor ogen had om activa van klanten op te slaan, regels komen “om Calibra’s gebruik of mogelijk misbruik van dergelijke klantfondsen te voorkomen.”

Hij zei destijds nog meer: “We moeten waken voor illegale activiteiten, zoals belastingontduiking, witwassen van geld, financiering van terrorisme en het vermijden van sancties. We moeten de privacy van individuen beschermen.”

Vanwege de banden van Gensler met Zhao hebben de advocaten van Binance om zijn wraking gevraagd van alle acties met betrekking tot het bedrijf. Ze hebben nog geen reactie ontvangen van de SEC.

Een woordvoerder van de SEC zegt in een verklaring aan CNBC dat “de voorzitter zeer bekend is met en volledig voldoet aan zijn ethische verplichtingen.”

De onderzoeken van de SEC naar Binance.US en Binance begonnen respectievelijk in 2020 en 2021, ruim na het laatste vermeende contact van Gensler en Zhao.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...