‘Binance deelde persoonsgegevens met Russisch overheidsbureau’

Binance heeft ingestemd met het verzoek om informatie van gebruikers met een Russisch bureau te delen. Het agentschap verzamelt en analyseert financiële transacties.

Russische controle

De cryptobeurs van CZ wil betere betrekkingen met regeringen over de hele wereld wil onderhouden. Na jarenlang in grijs gebied te hebben gewerkt (onder het mum van ‘decentralisatie’), beweegt Binance steeds meer in de richting van compliance.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Volgens berichten van Reuters heeft Gleb Kostarev, directeur van Binance in Oost-Europa en Rusland, in april vorig jaar een ontmoeting gehad met Rosfinmonitoring, of Rosfin. Het uit Moskou afkomstige overheidsbureau was uitgenodigd door de Russische non-profitorganisatie ‘Digital Economy Development Fund’.

Kostarev gaf naar verluidt aan dat hij niet “veel keus” had in de zaak. Hij stemde er mee in om klantgegevens te delen met de organisatie. Ook werd er ingestemd om een lokale unit in Rusland op te zetten. Autoriteiten kunnen toegang vragen tot data van cryptobezitters. Denk daarbij aan namen en adressen.

Het idee achter deze actie is om “misdaad te bestrijden”. Volgens het artikel probeerde Rosfin eerder al miljoenen dollars aan bitcoin te traceren. Deze werden in de loop der jaren gedoneerd aan de gevangengenomen oppositieleider Alexei Navalny.

Analyse geldstromen

Een vertegenwoordiger van Binance vertelde aan Reuters dat ze nooit contact hadden gehad met de Russische autoriteiten over Navalny. Ook willen ze niet bevestigen dat ze met de Russische organisatie in zee zijn gegaan.

“Mochten we in de toekomst overwegen om een ​​lokale entiteit in Rusland op te richten, dan zal Binance nooit gegevens delen zonder een legitiem verzoek van de politie.”

Vorige maand had CEO Zhao een ontmoeting met belangrijke figuren uit de Britse politiek, waaronder functionarissen van Downing Street en het ministerie van Financiën.

Eerder maakte de beurs bekend dat ze geen Russen wilden weren van hun platform. Wel sloot de exchange haar deuren in Israël, na een verzoek van Autoriteit voor Kapitaalmarkten.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!