‘India wil 28% belasting op bitcoin transacties’

India overweegt een belasting van 28% op crypto transacties, zo meldt nieuwszender CNBC-TV18. Het is een voorstel van de Indiase Goods and Services Tax (GST) Council, een adviesorgaan voor de Indiase overheid met betrekking tot belastingzaken.

De nieuwszender baseert zich op enkele bronnen, waarvan een bron zegt. ‘Het voorstel is om binnenkort 28 procent btw te heffen op diensten en alle activiteiten met betrekking tot cryptovaluta’. Nog een speciale commissie buigt zich over het plan, wat dus nog niet in kannen en kruiken is.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Maar zodra het voorstel er doorheen is, heeft dat behoorlijke impact op de bitcoinindustrie in het land zoals beurzen, brokers of andere tussenpersonen. Zij zullen de belastingen moeten gaan doorrekenen aan hun klanten, waardoor het duurder wordt om bitcoin aan te schaffen in het land.

In eerste instantie zal de overheid zich richten op gereguleerde partijen die transacties verwerken. Transacties tussen individuen met eigen hardware wallets zijn niet te controleren en vallen buiten deze belasting.

Het voorstel staat overigens los van een andere recente belastingmaatregel in het kolossale land: 30% vermogensbelasting op bitcoin of crypto’s.

Momenteel zijn crypto transacties overigens al belast met btwbelasting, namelijk 18%. Het betreft dus een verhoging van 10 procentpunten van een bestaande belasting. In Europa (en dus ook Nederland) zijn bitcointransacties btwvrij.

Deze verhoging moet crypto’s gelijktrekken met andere sectoren zoals online gokdiensten en casino’s in India.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens
langs in onze Telegram
chat
, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...