Binance-FTX deal van de baan, ‘FTX komt 8 miljard dollar tekort’

Update - De website FTX.com is offline gehaald. Volgens berichtgeving van zakenkrant Wall Street Journal komt FTX maar liefst 8 miljard dollar tekort.

Een deal tussen Binance en FTX is officieel van de baan. Binance heeft dit besloten na uitvoerig onderzoek bij FTX, dat in diepe geldproblemen zit.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dit maakt de exchange deze woensdagavond bekend op Twitter.

Dinsdag gingen de twee partijen met elkaar in gesprek over een mogelijke overname. Daartoe is een niet-bindende overeenkomst getekend. CEO Changpeng 'CZ' Zhao verwachtte al dat het due diligence traject tijd zou gaan vergen. Na ruim één dag onderzoek in de boeken van FTX komt zijn team tot de conclusie FTX niet te kopen.

Wat niet meehelpt zijn geruchten en nieuwsberichten dat FTX klanttegoeden heeft gebruikt om te speculeren op de markt, denk aan het uitlenen van crypto's tegen rentes en het aangaan van risicovolle leverage strategieën met klanttegoeden als onderpand. Deze geruchten hangen nog boven de naam van FTX. Deze vermeende praktijken zijn ook voor de Amerikaanse financiële toezichthouder SEC aanleiding om nader onderzoek te doen naar FTX en zusterbedrijf Alameda Research.

Het afketsen van de deal is slecht nieuws voor de markt. Bitcoin heeft vandaag bijna 12% in waarde ingeleverd. De waarde van de FTT token, de exchange token van FTX, is verdampt tot 2,83 dollar op moment van schrijven. Op het hoogtepunt, in september 2021, was deze token nog bijna 80 dollar waard.

Volgens berichten van Wall Street Journal heeft FTX een financieel gat van 8 miljard dollar. Klanten moeten vrezen voor hun tegoeden bij deze derde crypto exchange ter wereld.

Lees meer over:
BinanceFTX

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...