Binance heeft 101% onderpand voor alle klantenfondsen, zo blijkt uit audit

Binance heeft een audit laten doen over de cryptovaluta die ze (in beheer) hebben. Het is de volgende stap in de trend van proof-of-reserves die in de cryptomarkt gaande is.

Reserves van Binance

De audit is gedaan door Mazars, een internationaal audit-, belasting- en adviesbureau. Ze bevestigen dat Binance genoeg fondsen heeft om de deposito's van klanten te dekken.

"Op het moment van de audit constateerde Mazars dat Binance gecontroleerde in-scope-activa had voor meer dan 100% van de totale verplichtingen op hun platform."

De audit volgt op de proof-of-reserves die Binance eerder zelf deed. Een klein probleem: men kan met cryptografische trucjes alleen activa meten. Alle financiële verplichtingen kun je niet op de blockchain aflezen. En je kunt de proof-of-reserves ook manipuleren door negatieve balansen toe te voegen aan het totaal.

Dat was dus niet het geval. Mazars rapporteerde een onderpandsratio van 101% op 575.742 BTC aan netto klantendeposito's. Het snapshot hiervoor is genomen op 22 november middernacht UTC.

Deze cijfers komen min of meer overeen met wat Binance vorige maand zelf bekend maakte.

FTX-debacle

Binance opperde vorige maand om met alle cryptobeurzen proof-of-reserves te doen, na de ineenstorting van FTX. Het idee was om transparantie in de industrie te vergroten, nadat bleek dat FTX met klantenfondsen aan de haal ging.

Het een Merkle Tree kan bewijs geleverd worden dat Binance ook daadwerkelijk een x aantal bitcoin bezit voor persoon x. Klanten kunnen dit zelf verifiëren. Mazars laat Binance-gebruikers dit doen door het "Merkle Leaf" te berekenen in he totaal van de "Merkle Hash" dat ze hebben geverifieerd.

Er is ook kritiek op deze werkwijze. Jesse Powell, CEO van concurrent Kraken waarschuwde dat je daarmee niet in beeld krijgt welke verplichtingen Binance heeft.

"De Merkle Tree is gewoon onzin zonder een accountant om ervoor te zorgen dat je geen rekeningen met een negatief saldo opneemt. De vermogensopstelling heeft geen zin zonder passiva."

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
BinanceBitcoin nieuws