Binance heft stilletjes blokkade op in Rusland

Gebruikers in Rusland melden aan lokale cryptomedia dat ze bitcoin kunnen kopen op Binance. Het is weer mogelijk om met Mastercard en Visa geld te storten op de grootste cryptobeurs ter wereld. Opvallend, want eerder waren deze transacties gesanctioneerd.

Het lijkt erop dat Binance stilletjes de blokkade voor zijn klanten in Rusland heeft opgeheven. In maart 2022, nadat de Europese Unie Rusland sancties had opgelegd als reactie op de aanval op Oekraïne, besloot Binance dat het geen stortingen op zijn platform zou accepteren van Russische gebruikers.

Men kon geen bitcoin meer kopen via creditcards zoals Visa en Mastercard. Ruim een jaar later kunnen gebruikers weer roebels, euro’s, Britse ponden en andere valuta’s storten met in Rusland uitgegeven bankpassen, meldt de lokale cryptonieuwssite Forklog.

Eerder meldden gebruikers uit Rusland al dat Binance de limiet voor rekeningen met 10.000 euro of meer erop had opgeheven. Formeel is er geen aankondiging van geweest door Binance. Men wil dit ook niet bevestigen aan Coindesk. Een woordvoerder zegt tegen hen: “Alle huidige beperkingen met betrekking tot sancties tegen Russische gebruikers wordt door ons toegepast”.

Het verbod op Russische banktransacties van vorig jaar kwam nadat de EU en de VS sancties hadden opgelegd aan Rusland dat Oekraïne binnenviel. De meeste Russische banken zijn afgesneden van het internationale interbancaire verrekeningsnetwerk SWIFT.

Afgelopen voorjaar breidde de EU haar sancties uit en verbood cryptodiensten om Russische gebruikers met saldi van meer dan 10.000 euro van dienst te zijn. Het werd door Russen vrijwel onmogelijk om bitcoin te kopen bij een Europese beurs. Binance zet nu een luikje voor ze open.

Lees meer over:
BinanceRusland

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...