‘Binance zoekt zwaargewicht voor Britse markt wegens compliance probleem’

Binance zoekt een stevige bestuurder met veel ambtelijke ervaring om haar Britse operatie te leiden, zo meldt Coindesk. De grootste bitcoin beurs zoekt nu voor het Verenigd Koninkrijk een ‘equivalent van Brian Brooks’, de kersverse CEO van Binance US.

Nieuwe ceo voor Binance UK

Coindesk baseert zich op twee bronnen dichtbij de exchange geleid door Changpeng ‘CZ’ Zhao. Binance is onlangs verboden door de Financial Conduct Authority om risicovolle bitcoin derivaten aan te bieden. Ook was tijdelijk het storten van Britse ponden niet mogelijk, maar dat euvel is inmiddels opgelost.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Barclays, een grote Britse bank, maakte ook bekend dat hun klanten geen ponden kunnen storten op de exchange via debit – dan wel creditcards.

Binance zoekt een voormalige toezichthouder of hoge ambtenaar om haar organisatie aldaar meer compliance kracht te geven. De druk om aan alle compliance regels te voldoen, neemt met de dag toe op Binance.

Binance US heeft onlangs Brian Brooks aangenomen, de voormalige voorzitter van Office of the Comptroller of the Currency (OCC), toezichthouder op de bancaire sector in Amerika. Ze zijn nu op zoek naar een Britse equivalent van Brooks.

Niet alleen in het Verenigd Koninkrijk kwam de beurswaakhond in actie. Ook in landen als Thailand, Singapore, Canada, Japan en zelfs de Kaaiman eilanden lieten toezichthouders van zich horen. Met een simpele boodschap: voldoe aan onze regels en dan pas mag de handel weer doorgaan vinden.

Ook de Amerikaanse belastingdienst doet onderzoek naar de exchange met als voornaamste vraag: heeft het handelsplatform het witwassen van criminele gelden gefaciliteerd?

Betalingsverkeer opgeschort

Ook Nederlanders hebben last van de ontstane commotie. Vandaag werd
bekend dat transacties via het SEPA-betaalnetwerk tijdelijk zijn
stopgezet. Ook de betalingen via iDeal zijn nog opgeschort. Dat betekent
dat het storten van euro’s naar Binance voorlopig niet kan.

Binance maakt in Nederland gebruik van betaalverwerker Banxa om de euro-betalingen in goede banen te leiden. Banxa’s dochterbedrijf EU Internet Ventures is opgenomen in het register van de Nederlandsche Bank en valt onder hun toezicht.

Een woordvoerder van Binance bevestigt dat ze in gesprek zijn met Banxa om de tijdelijke maatregel op te heffen, maar er lijkt weinig voortgang in te komen. Gebruikers in Nederland kunnen hun bitcoin wel naar een ander bitcoin adres sturen of laten omwisselen in euro’s en deze euro’s opnemen. Maar verse satoshi’s kopen om verse euro’s kan tijdelijk niet meer.

Binance zou Binance niet zijn als het géén beterschap zou beloven in een poging om een om zich heen slaande veenbrand te relativeren tot een in een brand staand luciferdoosje.

Bedrijfsmantra

CEO Changpeng ‘CZ’ Zhao heeft deze week nogmaals het terugkerende mantra van het bedrijf herhaald: we doen er alles aan om aan de regels te voldoen. In zijn ogen is de cryptomarkt de afgelopen vier jaar keihard gegroeid en hobbelen de regels van overheden daar achteraan.

Een van de wapenfeitjes is het aanstellen van een nieuwe compliance officer voor Binance UK, namelijk Jonathan Farnell die eerder werkzaam was bij eToro. Dat is ook een partij die het is verboden om CFD’s gekoppeld aan cryptovaluta aan te bieden op het van Europa los geweekte eiland.

In Amerika moet Manuel Alvarez, eerder werkzaam bij een consumentenwaakhond in Californië, op compliance gebied de plooien gladstrijken. Alvarez rapporteert direct aan Brooks.

Het laatste over deze kwestie is er nog niet gezegd. Feit is dat Binance een zeer bepalende partij voor zowel de spot – als de derivatenmarkt. Het totale 24-uursvolume van de exchange was ~15 miljard dollar (spot) en 49 miljard dollar (derivaten).

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
BinanceVerenigd Koninkrijk

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...