CEO van Binance reageert op commotie: bitcoin beurs zet in op compliance

De directeur van Binance reageert in een blogpost op de onrust rondom het handelsplatform. Er wordt wereldwijd steeds meer druk uitgeoefend op de grote cryptobeurs door onder andere toezichthouders en regelgevers. Directeur Changpeng Zhao (CZ) reageert met een brief met de titel: Reflecting on Progress and the Road Ahead.

Binance

CZ begint zijn relaas met een stukje geschiedenis. Binance is in 2017 begonnen, in een fase waar de cryptocurrency industrie nog een stuk kleiner was. Er waren geen duidelijke standaarden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

En daar heeft Binance van geprofiteerd. Het handelsplatform is/was bijna overal ter wereld makkelijk bereikbaar en te gebruiken. In het begin hoefde je door weinig hoepels te springen om met bitcoin (BTC) aan de slag te gaan op het platform.

Naast de bitcoinhandel heeft Binance nog een reeks aan andere producten. Van tokens, tot derivaten en van mining pools tot aan het crowdfunden van nieuwe projecten.

Het beleid rondom bitcoin wordt steeds duidelijker. Ook in Nederland hebben we nu met De Nederlandsche Bank (DNB) een toezichthouder en een registratieplicht voor bedrijven die transacties tussen bitcoin en euro uitvoeren.

In deze open brief legt CZ uit hoe Binance en hijzelf de toekomst zien.

Klanten beschermen

Het is inmiddels een bekend recept: beurzen, maar ook andere financiële dienstverleners als banken spreken de wens uit hun klanten zo goed mogelijk te beschermen.

CZ: ”Voordat er duidelijke richtlijnen voor de branche waren, hebben we Binance altijd aan de hoogste standaard gehouden om prioriteit te geven aan de belangen van onze gebruikers – een doel dat we delen met regelgevers over de hele wereld.”

De doelen van een gemiddeld handelskantoor zijn echter doorgaans wel iets anders dan lokale regelgevers. Een beurswaakhond heeft andere belangen dan een effectenbeurs.

Volgens de directeur van Binance zijn ze goed op weg om de compliance wereldwijd beter op orde te brengen: ”Daarom hebben we vereisten toegevoegd voor het gebruik van ons platform en hebben we industriestandaarden vastgesteld: strikt beleid inzake handel met voorkennis (geen actieve handel in activa binnen 30 dagen), een Secured Asset-noodfonds (SAFU) om gebruikersactiva te beschermen.”

Daarnaast zet de organisatie naar eigen zeggen ook veel in educatie in de vorm van tutorials en andere informatie via Binance Academy.

Zhao gaat verder: ”We beschermen onze gebruikers ook door samen te werken met wetshandhavingsinstanties zoals de Amerikaanse Internal Revenue Service (IRS), de UK South East Regional Organised Crime Unit en nog veel meer om cybercriminaliteit zoals witwassen van geld, terrorismefinanciering en oplichting aan te pakken. In 2021 hebben we tot nu toe al 5.600 onderzoeksverzoeken afgerond, wat 100% meer is dan die in 2020. Meest recentelijk hebben we de verwijdering ondersteund van een cybercrimineel die verantwoordelijk is voor het witwassen van meer dan $500 miljoen.”

Duidelijke regels

Tegenwoordig vind je in de meeste landen in ieder geval te volgen richtlijnen. Een handelsplatform als Binance heeft daar moeite mee, omdat zij eigenlijk overal ter wereld alles hebben willen uitrollen.

Tegenhangers als Coinbase en Kraken spelen vanaf hun oprichting zoveel mogelijk volgens de regels in landen als de Verenigde Staten. Dat is een wezenlijk verschil.

CZ noemt meer regels en richtlijnen iets positiefs: het betekent dat de industrie volwassen wordt. Tegelijkertijd betekent het dus meer beperkingen voor zowel doorsnee klanten als eventuele criminelen.

De beurs nodigt iedereen uit om input te leveren, ze zijn actief opzoek naar adviseurs. En die gaan ze nodig hebben, want voorlopig lijkt de storm rondom Binance en de strenger wordende regels nog niet te gaan liggen.

Binance en CZ hebben dit moment ongetwijfeld aan zien komen. Niet voor niets hebben ze al verschillende lokale dochterbedrijven opgericht, zoals Binance US. Op deze manier kunnen ze een uitgeklede versie van hun grootste handelsplatform aanbieden in een land.

De hele reactie van Changpeng Zhao kun je hier lezen.

Lees meer over:
BinanceBitcoin nieuws

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...