“Binance verwijdert vijf Russische banken van zijn platform na onderzoek”

Binance, ’s werelds grootste cryptocurrency exchange, biedt klanten niet langer de mogelijkheid om via gesanctioneerde Russische banken onderling betalingen te verrichten. Dat meldt zakenkrant de Wall Street Journal (WSJ).

Op de peer-to-peerhandelsbeurs van Binance staan niet langer vijf gesanctioneerde Russische banken, gebruikers kunnen dus niet meer via deze manier roebels aan elkaar over te maken. De WSJ citeert een woordvoerder van Binance die zegt dat de exchange “regelmatig de systemen bijwerkt om naleving te garanderen.”

In een verklaring aan The Block meldt de exchange “dat ze ernaar streven om te voldoen aan de wereldwijde sanctieregels en sancties die zijn opgelegd aan personen, organisaties, entiteiten en landen die op de zwarte lijst zijn gezet door de internationale gemeenschap, waardoor dergelijke actoren geen toegang hebben tot het Binance platform.”

Eerder deze week meldde de WSJ dat Binance mensen in Rusland heeft geholpen om roebels voor cryptocurrency’s te verhandelen via gesanctioneerde banken. Het bericht kwam naar buiten terwijl het Ministerie van Justitie sinds minstens mei onderzoek doet naar het gebruik van Binance om Russen te laten ontsnappen aan Amerikaanse sancties, bericht persbureau Bloomberg.

Andere regelgevers hebben hun toezicht op de cryptobranche opgevoerd en hebben specifiek Binance genoemd in recente rechtszaken. De Commodity Futures Trading Commission heeft Binance en CEO Changpeng “CZ” Zhao in maart aangeklaagd wegens vermeende schending van federale wetten en het niet registreren van de exchange in de VS.

Een paar maanden later klaagde de Securities and Exchange Commission Binance aan en zei dat de exchange en bijbehorende bedrijven herhaaldelijk tegen klanten hadden gelogen en fondsen hadden verkeerd geleid.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...