Binance topman: “We handelen niet tégen onze gebruikers”

Een van de aantijgingen tegen Binance is dat het grootschalig zou handelen tégen zijn klanten. Bij monde van topman Changpeng Zhao is die beschuldiging van de Amerikaanse Commodities Futures Trading Commission (CFTC) al vrij snel ontkend. Vandaag licht Patrick Hillmann, chief strategy officer bij Binance, nog verder het een en ander toe.

Lijst met klachten aan adres Binance

De CFTC heeft een hele lijst met klachten bij de grootste exchange van de markt neergelegd met een dalende bitcoinkoers tot gevolg. Samengevat de lijst met klachten:

  • Vermeende schending van de Commodity Exchange Act (CEA) en CFTC-regelgeving.
  • Aanbod van derivaten aan Amerikaanse personen zonder registratie bij de CFTC.
  • Ineffectief compliance-programma van Binance, Binance zou werknemers en klanten hebben geïnstrueerd om compliance-controles te omzeilen om bedrijfswinsten te maximaliseren.
  • Binance zou géén verplichte identificatie vragen van hun klanten, en de beurs heeft geen basiscompliance-procedures ingevoerd om terrorismefinanciering en witwassen te voorkomen en op te sporen.
  • Binance zou zijn Amerikaanse klanten zelfs instrueren hoe de compliance-controles van Binance te omzeilen.
  • Het management van Binance hebben niet zorgvuldig toezicht gehouden op de activiteiten van Binance als FCM. FCM staat voor futures commission merchant.
  • De aanklacht beschuldigt Binance en de bestuurders Changpeng Zhao en Samuel Lim verder van opzettelijke ontduiking van de vereisten van de CEA. CEA staat voor Council of Economic Advisers.
  • Bovendien worden beide bestuurders ook persoonlijk aansprakelijk gesteld wegens falend bestuur, wanbeleid en het aanzetten tot wetsovertrediingen.

Binance zegt op hun beurt dat ze nooit agressief hebben gehandeld tégen hun gebruikers. Ze wijzen erop dat ze in diverse jurisdicties ook licenties hebben, onder meer in Frankrijk, Italië en Dubai.

Hillmann legt op Twitter uit dat Binance, in tegenstelling tot andere beurzen, geen gebruikers dwingt tot liquidaties of het stoppen van hun handel. Als de beurs een transactie doet, dan zijn dat algoritmen om de markt te stabiliseren en "ontsporing" te voorkomen.

Hoe dan ook, kan de beurs zich voorbereiden op een procedure met de Amerikaanse overheid en krijgt dit verhaal nog een behoorlijke staart. Op moment van schrijven heeft de exchange een 24-uursvolume van ruim 8,3 miljard dollar volgens Coingecko. Ze hebben circa 65 miljoen gebruikers per maand.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...