Bitcoin flink in trek, indicator op hoogste punt sinds 2015

Er is een heuse accumulatietrend gaande op de bitcoin markt, zo blijkt uit on-chain gegevens van analysebedrijf CryptoQuant. De indicator realized Cap - UTXO Age Bands-indicator staat in de bullish stand, zo merkt Ki Young Ju, CEO van CryptoQuant, op.

Realized cap

De metric realized cap is in 2018 bedacht door Nic Carter en Antoine Le Calvez. De laatst bekende prijs op de blockchain van een beetje bitcoin noemen we de gerealiseerde prijs (realized price). De realized cap is het totaal aan gerealiseerde prijzen op de blockchain.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Kocht je ooit voor 25 euro aan bitcoin en heb je het laten staan op je adres, dan is de gerealiseerde prijs nog steeds 25 euro aan bitcoin, wat de marktprijs ook is. Het zegt iets over iemands historische gemiddelde aankoopprijs.

CryptoQuant heeft deze metric gekoppeld met de UTXO Age Bands indicator, deze zegt wat over de leeftijd van alle beetjes bitcoin. Kocht je in 2016 een beetje bitcoin, dan is die UTXO al zes jaar oud en wordt het gecategoriseerd in die leeftijdscategorie (age band).

Uit de data blijkt dat 74% van alle gerealiseerde voorraad nu meer dan zes maanden wordt vastgehouden. De laatste keer dat dit percentage zo hoog lag, was in 2015. Toen lag de prijs per bitcoin op 220 dollar per stuk, nu ligt deze op ~$20.200.

Dit gegeven gaat gepaard met de trend dat er steeds minder bitcoin bij beurzen staat. Met ~9% van alle bitcoin bij beurzen is er sprake van een vierjaarlijks dieptepunt. Minder bitcoin bij exchanges betekent in theorie minder bitcoin dat verkocht kan worden, omdat verkoop doorgaans via exchanges gaat.

Zoomen we in op de prijspijnpunten van whales, entiteiten met 1.000 bitcoin of meer, dan ligt hun median gerealiseerde prijs op $15.800 (gemeten vanaf januari 2017). Dat betekent dat deze groep met de huidige marktprijs gemiddeld op papier op winst staat.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...