Bitcoin als betaalmiddel in Zanzibar? Regering doet onderzoek naar regulering

Zanzibar, een semi-autonoom eilandje voor de kust van Tanzania, doet naar verluidt onderzoek naar regulering van Bitcoin (BTC). En dan niet zo zeer met het doel om de industrie in te perken, maar vooral om adoptie te stimuleren.

Regulering in Zanzibar

De regering van Zanzibar is van plan om enkele vergaderingen te houden met betrokken partijen uit de sector. Denk daarbij ook aan banken en verschillende ministeries. Ze willen met elkaar praten over het beleid met betrekking tot de crypto-industrie.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Minister Mudrick Soraga maakte de plannen vorige week bekend aan het Tanzaniaanse persbureau The Citizen. In dit artikel is echter ook veel te lezen over onkunde: vooral buzz-termen als blockchain, uitspraken als ‘het is geen geld’ en ook het belang van samenwerking met centrale banken passeren de revue.

Toch zien ze ook in dat cryptovaluta een perfect betaalmiddel zijn voor de internationale toeristen, waar het eiland voornamelijk op draait.

Saroga is enthousiast over Bitcoin, en daarom zoekt hij naar oplossingen om adoptie te stimuleren. Naar verluidt was hij op werkbezoek en sprak hij enkele cryptofanaten. Zij verzekerden hem dat het een goede stap zou zijn als het eiland Bitcoin (of andere cryptovaluta) zou erkennen als “officieel transactiemiddel”.

Dit heeft de interesse gewekt, en daarom gaat Saroga op onderzoek uit:

“We zijn op zoek naar meningen over deze casus voordat we beslissen of het levensvatbaar is of niet.”

Voordat het eiland het nieuwe El Salvador wordt, moet er nog veel gebeuren. Het gaat om de allereerste fase van het onderzoek en vervolgens moet de lokale overheid via de Bank of Tanzania met beleid komen. Hierin staan dan de doelstellingen en voordelen van de digitale valuta uitgelegd, aldus professor Haji Semboja van de Staatsuniversiteit van Zanzibar.

Abdulmajid Nsekela, voorzitter van de Tanzania Bankers Association, merkte op dat Zanzibar nog veel te leren heeft over nieuwe technologie.

“We moeten lessen trekken uit andere landen over hoe deze technologie werkt. Om cryptocurrency’s effectief te laten zijn, hebben we beleid nodig.”

Adoptie in Afrika

Het komt niet vanuit het niets vallen. De centrale bank van het land is naar verluidt al bezig met een onderzoek naar Bitcoin, na een verzoek van de president van het land:

“Mijn oproep aan de centrale bank is om te werken aan die ontwikkeling. De centrale bank moet klaar zijn voor de veranderingen die eraan komen en niet verrast worden.”

Er zijn steeds meer landen in Afrika waar Bitcoin voet aan de grond begint te krijgen. Onder andere in Zimbabwe buigt de overheid zich ook over regulering van de markt. Bekend is dat Bitcoin ook enorm populair is in Nigeria.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
adoptieBitcoin nieuws