Bitcoin als spaarmiddel: lage tijdsvoorkeur versus iPhone 13

Bitcoin (BTC) kopen, of toch de nieuwste iPhone? Op basis van historische prijsdata hoeft dit geen moeilijke keuze te zijn, zo concludeert Cointelegraph.

Gloednieuwe iPhones

Apple presenteerde dinsdag vier nieuwe modellen van hun smartphones: de iPhone 13, 13 mini, en ook de iPhones 13 Pro en Pro Max. Apple-fanaten staan dus weer voor de keuze: de nieuwste gadget wél of niet kopen? Als Bitcoiner sta je voor een nog moeilijkere keuze: stacken van sats behoort dan ook nog tot de opties.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Als je naar de prijsontwikkeling van Bitcoin kijkt, is het echter een fluitje van een cent. Volgens een onderzoek van Statista gebruikt men hun smartphones gemiddeld bijna drie jaar voordat ze worden vervangen door een nieuwe.

Met andere woorden, de kans is groot dat de mensen die een iPhone 13 wil kopen, deze rond Kerst 2018 hebben gekocht. De nieuwste iPhones uit die tijd kostten tussen de $699 en $1.099.

Voor hetzelfde geld had je destijds 0,1 tot 0,13 BTC kunnen kopen. Iedereen die de juiste keuze had gemaakt, zou daarmee momenteel tussen de $4.800 en $6.200 hebben gespaard. Onderstaande grafiek laat goed het perspectief zien tussen Bitcoin en de iPhones.

Bitcoin als spaarmiddel: lage tijdsvoorkeur versus iPhone 13

Tijdsvoorkeur

Het lijkt misschien een nietszeggende conclusie en een simpele gedachte. Echter is dit precies het aspect dat veel mensen niet begrijpen over ‘schaars geld’. In een omgeving met geld dat niet wordt ontwaardt, betekent het dat je soms beter kunt sparen dan consumeren.

Dit noemen we ook wel een low time preference. Of in het Nederlands: een lage tijdsvoorkeur. In het boek De Bitcoin Standaard gaat auteur Saifedean Ammous hier uitgebreid op in. Bitcoin zorgt er volgens hem voor dat men betere afwegingen gaat maken over aankopen.

In Price of Tomorrow schrijft Jeff Booth hetzelfde: deflatie is de sleutel tot een fijne en overvloedige toekomst. Dat staat haaks op de Keynesiaanse economie van consumptie, groei en inflatie.

Onzinproducten, overdadige consumptie en materialisme blijven daardoor buiten de deur. Heeft Bitcoin jouw tijdsvoorkeur al veranderd en leef je meer minimalistisch? Of kies je toch nog altijd voor de allernieuwste gagets en iPhones?

Poll

Bitcoin heeft mijn tijdsvoorkeur veranderd:




Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...