Bitcoin ASIC’s tientallen procenten goedkoper

Bitcoin miners zijn scherp in prijs gedaald. Prijzen liggen tot 80% lager in vergelijking met eind 2021. Een overaanbod aan machines op de openbare marktplaatsen dreigt.

Bitcoin miners scherp in prijs gedaald

Bitcoin ASIC-miners is gespecialiseerde apparatuur met als enige doel om het volgende blok in de bitcoin blockchain te vinden. Bekende fabrikanten zijn Bitmain en MicroBTC. De Antminer S9 gold lange tijd als een hebbeding op marktplaatsen, maar inmiddels wordt de opvolger, de S19 ook massaal aangeboden tegen lagere prijzen dan voorheen.

Dat blijkt uit de Hashrate Index, met een overzicht van de meest efficiënte ASIC-miner. Dat zijn apparaten die minstens één terahash aan output per 38 joule energie genereren. De prijzen van deze machines zijn met 86% gedaald ten opzichte van mei 2021. In dollartermen gaat het om een duikeling van $ 119,25 per terahash tot $ 15,71 vanaf 25 december.

Miners in deze efficiënte categorie zijn de Antminer S19 en Whatsminer M30s. Ook bij minder efficiënte machines liggen de prijzen ruim 80% tot zelfs 90% lager. Prijzen liggen daar rond de 10 dollar per terahash en aan de onderkant van de markt gaat het om circa 5 dollar per terahash, ook een daling van ongeveer 90%.

Prijzen van bitcoin miners met ruim 80% gedaald

Het minen van bitcoin is een stuk lastiger geworden nu de energieprijzen vele malen hoger liggen. Ook is de bitcoin prijs met circa 80% gezakt sinds de laatste all-time high. Miningbedrijven zoals Core Scientific, Marathon Digital, Riot Blockchain, Bitfarms en Argo Blockchain zitten hierdoor diep in de problemen. Niettemin zijn er ook kopers in deze problematische markt zoals het in Rusland gevestigde BitRiver, die machines opkoopt.

Volgens de Nederlander Nico Smid van Digital Mining Solutions hebben de prijzen van ASIC-miners hun dieptepunt bereikt tijdens de laatste halveningscyclus van bitcoin op 11 mei 2020. Ze zijn toen snel gestegen daarna, een patroon wat zich ook in de volgende halveringscyclus van bitcoin kan afspelen. Deze gaat rond 20 april 2024 plaatsvinden op basis van de huidige schattingen.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsminerminers

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...