Bitcoin beurs OKx bewaart ruim 120.000 BTC voor klanten

1097 totale weergaven

Cryptobeurs OKX heeft $10 miljard aan cryptovaluta in beheer. Dat blijkt uit de laatste proof-of-reserve van de exchange.

Bitcoin reserves

OKx, voorheen bekend als Okex, is geregistreerd op de Seychellen. Ze hebben nu voor de zevende keer een proof-of-reserves gedaan. Sinds het omvallen van FTX is dit bij veel beurzen de standaard geworden.

Met cryptografische trucjes willen beurzen het vertrouwen in hun diensten en solvabiliteit opkrikken. Met proof-of-reserves kunnen ze laten zien hoe veel cryptovaluta ze in beheer hebben.

Volgens het laatste rapport gaat het bij OKx om $10 miljard aan bitcoin (BTC), ether (ETH), Tether (USDT) en andere activa. Ze hebben een reserveratio van 103%, wat betekent dat voor iedere 1 BTC die klanten hebben gestort er 1,03 BTC apart staat.

Op de website is te zien dat het zou gaan om 121.974 BTC. Omgerekend is dat ongeveer $3,3 miljard. Als OKx-klant kun je zelf je eigen deel in dit totaal verifiëren.

Sinds april kunnen gebruikers de solvabiliteit van OKX onafhankelijk verifiëren via het zogenoemde zk-STARKS. Dit staat voor Zero-Knowledge Scalable Transparent Argument of Knowledge. Ze zouden 180.000 adressen op verschillende blockchains hebben meegenomen in het snapshot.

Sinds mei heeft de beurs $400 miljoen minder aan cryptovaluta in beheer. In januari was dit nog $7,5 miljard. Deze schommelingen hebben ook te maken met de volatiliteit in de cryptomarkt. Bitcoin staat bijvoorbeeld ruim 60% hoger dan begin dit jaar.

Er is ook kritiek op de proof-of-reserves methode. Zo kun je met minbedragen de totale balans van de Merkle Tree manipuleren en zegt het ook niets over de financiële verplichtingen (of: liabilities) die een bedrijf heeft. Het kan slechts één kant van de balans meten: activa.

Intussen is OKx ook bezig om een registratie te krijgen in Frankrijk. Bij de Franse versie van de AFM wil het een Digital Asset Service Provider (DASP) worden. Ook is het van plan om een nieuw kantoor te openen in Turkije.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws