Bitcoin bezitters hebben extréém hodl-gedrag, miners verkopen 2.900 BTC

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt.

Bitcoin is transparant door middel van een blockchain. Welke signalen zien we on-chain?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Mede door het nieuws rondom El Salvador krijgt bitcoin weer iets meer aandacht dan normaal.

Het is wereldwijd het eerste land dat bitcoin als alternatief tegen een fiat munt zet, in hun geval de dollar.

Vandaag zal de uitrol van de Chivo wallet en de ATM's in alle hevigheid losbarsten in het Latijns-Amerikaanse land.

Een deel van de bitcoin community is op deze historische dag ook van plan om 30 dollar te kopen als openlijke steun voor deze monetaire transformatie.

1. Extreem hodl-gedrag

Maar nu naar de cijfers. In de wekelijkse update van on-chain powerhouse Glassnode is er aandacht voor de indicator Spent Volume Age Bands (SVAB).

Glassnode kijkt naar de hoeveelheid bitcoin die is gespendeerd (on-chain volume) en deelt de bitcoin in naar leeftijd.

Enkele uitgangspunten:

  • Zodra bitcoin wordt uitgegeven (eerste transactie na het aanmaken van de UTXO op de blockchain) die 6 maanden of oud is, dan neemt de kans toe dat voorheen illiquide munten weer in omloop komen.

    Typische momenten waarbij de markt veel liquiditeit krijgt, zijn capitulatie - of liquidatiemomenten (maart 2020 en mei 2021), maar ook markttoppen (december 2017/januari 2018) als lange termijn houders afstand doen van hun digitale goud.
  • Zodra er meer jonge munten (met een leeftijd van één dag tot zes maanden) op de markt komen, is dat de kans groter dat het 'slimme' geld hun munten vasthoudt en 'hete' munten bijkoopt (accumulatie) van de 'zwakke' handen. 
  • 'Hete' munten hebben slechts een leeftijd van één week en maken het overgrote deel van het dagelijkse handelsvolume uit. Ook omdat er fondsen met algo's werken die elke seconde aan - en verkopen doen, zijn er simpelweg veel hete munten in omloop.

Zoom je uit, dan zijn er steeds terugkerende patronen zichtbaar.

  • Je hebt de zogenaamde blow off tops, de markt is oververhit en koelt plotseling af.
  • Je hebt de capitulatiemomenten waarbij met name nieuwe kopers worden 'uitgeschud' doordat de prijs plots zakt en deze in paniek verkopen. 'Oud' geld, de lange termijn hodlers, koopt die munten dan op.
  • En dan zijn er nog zogenaamde fases van ongeloof, handelaren zijn voorzichtig terwijl fundamenteel de markt er sterk bijligt.
Bitcoin bezitters hebben extréém hodl-gedrag, miners verkopen 2.900 BTC

De analisten van Glassnode concluderen dat momenteel de roulatie van hete munten relatief hoog ligt. 94% van de uitgegeven munten heeft slechts een leeftijd van één week of minder.

Het volume van de munten die maximaal één maand oud zijn, ligt op een historisch laag niveau.

Kortom, de huidige markt wordt vooral bepaald door jonge, hete munten en niet zozeer door oude munten vanaf één maand oud.

Een sterk signaal dus voor de lange termijn, want zelfs bij een prijs van $50.000 houden de hodlers hun hand op hun wallet.

Extreem hodl-gedrag in de praktijk.

Bitcoin bezitters hebben extréém hodl-gedrag, miners verkopen 2.900 BTC

2. Miners verkopen mondjesmaat

Dat wil niet zeggen dat er niet verkocht wordt, want elke markt bestaat uit vraag en aanbod. En aanbod is er immers altijd.

Het zijn mining bedrijven die mondjesmaat een klein gedeelte van hun stack verkopen tegen prijzen boven de $50.000.

De afgelopen week verkochten miners, afgaande op transacties van de miners' wallets, maar liefst 2.900 bitcoin. Omgerekend 145 miljoen dollar tegen een marktprijs van $50.000 voor het gemak.

Het kán een gevolg zijn van miners afkomstig uit China die operationele kosten moeten dekken vanwege het ingestelde verbod in juni. Ze moesten immers noodgedwongen verhuizen en hun apparatuur verschepen. Ook ergens opnieuw huisvesten kost geld (installatie, vergunningen, keuringen etc.)

Maar er is ook cash nodig om bijvoorbeeld nieuwe machines te kopen, want die wapenwedloop gaat gewoon door nu de rekenkracht van het bitcoin netwerk weer flink is aangetrokken sinds medio mei.

Bijsluiter: Glassnode heeft netjes de 'Patoshi' munten (van blok 1 to 36288), waarvan aangenomen is dat ze toebehoren aan de bedenker Satoshi Nakamoto, uit deze dataset gehaald om een betrouwbaarder beeld te krijgen.

Bitcoin bezitters hebben extréém hodl-gedrag, miners verkopen 2.900 BTC
conclusie: neutraal

Een gevolg is dat de zogenaamde Miner Net Position Change weer wat is gedaald naar 'neutraal'.

Het geeft in één oogopslag een overzicht van de netto balans van de miner wallets gemeten over 30 dagen.

Miners zijn redelijk stabiel in hun uitgeefgedrag. De verschillen per maand schommelen tussen correcties van 5.000 BTC tot plussen van 5.000 BTC.

Ter relativering: miners zijn niet de grootste houders van bitcoin in de markt en kunnen de koers vrijwel niet manipuleren.

Bitcoin bezitters hebben extréém hodl-gedrag, miners verkopen 2.900 BTC

3. Derivaten

Weer meer actie met derivaten, een manier om te speculeren op de toekomstige prijs van bitcoin. Het aantal openstaande futures contracten is de afgelopen tijd weer gestaag toegenomen, anticiperend op meer vertrouwen in de markt.

De gezamenlijke waarde van de futures was 11,8 miljard dollar op het moment dat Glassnode de peilstok in de derivatenmarkt stak.

Daarmee kruipt de open interest langzaam naar de voorlopige top van 15 miljard dollar aan open interest in april 2021.

Het betekent dat de speculatie flink toeneemt, net zoals de hebzucht in de markt. Dan is altijd oppassen voor oververhitting, met een correctie in de markt tot gevolg.

Bitcoin bezitters hebben extréém hodl-gedrag, miners verkopen 2.900 BTC

4. Bitcoin Price Temperature

Tenslotte aandacht voor de indicator Bitcoin Price Temperature (BPT) ontworpen door de Nederlander Dilution-proof en geïntroduceerd in dit artikel.

De indicator is in de basis als volgt opgebouwd: je trekt de huidige bitcoin prijs van de gemiddelde bitcoin prijs van de afgelopen vier jaar af.

Daar rolt een getal uit, dat wat zegt hoe de historische bitcoin prijs afwijkt van zijn bewegend vierjarige gemiddelde.

De uitkomst is een kleur. De kleuren rood en oranje staan gelijk aan een (oververhitte) bullmarkt, terwijl blauw staat voor een bearmarkt.

De afgelopen week is er wederom sprake van een stijging, waardoor de prijs temperatuur weer aan het opwarmen is.

conclusie: bullish

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...