Bitcoin bezitters in Argentinië mogen geen dollars meer kopen bij enige wisselkantoor

380 totale weergaven

Argentinië verbiedt bitcoin bezitters om Amerikaanse dollars te kopen. De lokale bevolking zoekt naar allerlei oplossingen om maar geen peso's te hoeven aanhouden. Voor bitcoiners behoort de dollars niet meer tot de opties.

Kapitaalcontroles

In een aankondiging deelt de centrale bank van het land dat degenen die in de afgelopen 90 dagen "bitcoin of een ander digitale activa met peso's hebben gekocht, geen toegang zullen hebben tot de enige gratis wisselmarkt". Dit is de Mercado Único y Libre de Cambio, ook wel bekend als MULC. Men kan hier dollars kopen tegen de officiële koers.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Er blijft natuurlijk nog wel een zwarte dollarmarkt over, maar daar zal de prijs van een dollar ten opzichte van de peso een stuk hoger liggen.

Het idee is om te voorkomen dat geld het land verlaat. Dit soort kapitaalcontroles zijn een quasi manier om de economie in het gareel te houden. Het land wordt geteisterd door torenhoge inflatie. Momenteel is dit 64%, volgens jaarcijfers van de centrale bank. Achter Venezuela nemen ze daarmee het tweede stek in Zuid-Amerika in.

Het probleem is als volgt: Als een persoon of bedrijf peso's op zijn rekening heeft staan ​​en deze omzet naar Amerikaanse dollars, kunnen ze daar dan weer bitcoin mee kopen. Op deze manier zouden dollars het land verlaten, wat slecht zou zijn voor de Argentijnse economie.

Bitcoin in Argentinië

Omdat bitcoin schaars is, heeft het enige garantie om waardevast te zijn. De peso toont aan dat de enige garantie die je hebt, is dat het extreem (en alleen maar) aan waarde verliest.

In mei lanceerde de grootste bank van Argentinië, Banco Galicia uit Buenos Aires, een cryptodienst voor klanten. Daardoor kunnen ze bitcoin kopen. Dit komt nu ook onder druk te staan door de nieuwe maatregel.

Het IMF riep de regering er eerder dit jaar toe op om de adoptie van bitcoin in het land te remmen. Deze wens stond in een herfinancieringsdocument over openstaande schulden, dat vrij snel werd ondertekend in de Senaat.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Download onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
ArgentiniëBitcoin nieuws