Bitcoin en censuur van centrale banken? Github CEO drukt zorg kop in

Het is geen geheim dat bestuurders van centrale banken niet zitten te wachten op Bitcoin (BTC). Maar kunnen ze zo ver gaan dat ze ook de Bitcoin code lamleggen?

Centrale banken en Bitcoin

Centrale bankiers en Bitcoin, dat is geen goed huwelijk.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, heeft Bitcoin gekenschetst als een “speculatieve store of value”. Volgens hem kan de grootste cryptomunt nooit fungeren als wereldreservemunt, de functie die de dollar nu heeft.

Ook Andrew Bailey van de Bank of England ziet Bitcoin “niet als betaalmiddel”. Ondertussen zijn diverse centrale banken druk bezig om een eigen digitale munt uit de grond te stampen.

BTC Times citeert bitcoin denker Pierre Rochard van Kraken, die een doemscenario op tafel legt. Censuur door centrale banken die (de verdere ontwikkeling van) Bitcoin frustreert.

Zoals bekend delen ontwikkelaars veel kennis met elkaar via GitHub. Dat is feitelijk het platform waar verbeteringen aan de bestaande Bitcoin code verdere gestalte krijgt. Als je dat verbiedt, leg je de ontwikkeling lam.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Ik zou niet verbaasd zijn als centrale banken GitHub dwingen om de bitcoin/bitcoin repository te verwijderen. Dat kan de verdere ontwikkeling frustreren.”[/penci_blockquote]

GitHub CEO reageert

Maar Nat Friedman, de CEO van GitHub, maakt zich er niet druk over. Als antwoord op Rochard zegt Friedman het volgende:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Ik zie géén scenario waarbij dit een probleem kan vormen voor de ontwikkeling van bitcoin.”[/penci_blockquote]

Het is niet zo dat GitHub zelf open-source is, want het bedrijf is centraal geleid. Eerder zijn bijvoorbeeld gebruikers uit Iran en Syrië geblokkeerd wegens sancties van de Amerikaanse overheid.

Volgens Friedman zijn zij als Amerikaans bedrijf nu eenmaal gebonden aan de handelswetten in het land. Eerder verklaarde hij ook aan Decrypt:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”We zijn het niet altijd eens over deze wetten, maar soms moeten we content blokkeren waarvan de overheid vindt dat het niet door de beugel kan. We gaan daarin mee, zodat gebruikers ons platform kunnen blijven gebruiken.”[/penci_blockquote]

‘Blacklist’

Naast uitdagingen op het gebied van technologie en markt, kunnen ook sociaal-maatschappelijke vraagstukken zich gaan manifesteren in de bitcoin community. Binnen de gemeenschap was er enige verdeeldheid over het woord ‘blacklist’.

Onder meer de bekende Bitcoin denker Giacomo Zucco deelt zijn zorgen en benadrukt het risico.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...