Cuba krijgt eigen peer-to-peer Bitcoin beurs, ondanks sancties

Cuba heeft een eigen peer-to-peer bitcoin (BTC) beurs. Mario Mazzola kondigt een lokale ‘decentrale bitcoin beurs’ aan genaamd Obita. Dat meldt Decrypt.

Veel bedrijven en ondernemers vermijden Cuba vanwege de Amerikaanse sancties die het land al jaren afsluiten van een groot deel van de (financiële) wereld. Bitcoin kan daarin een oplossing bieden, maar het is geen gemakkelijke industrie om rustig te bouwen als de Verenigde Staten meekijken over je schouders.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Cuba

Veel cryptobeurzen blokkeren gebruikers uit Cuba en lokale vestigingen van gerenommeerde namen kunnen Cubanen ook wel vergeten op dit moment. Toch besluit Mazzola zijn ‘ultra lightweight’ bitcoin beurs te lanceren. De ondernemer is zelf een Italiaanse Cubaan en heeft dus banden met Cuba.

Ondanks sancties en embargos zijn bitcoin transacties nog altijd grenzeloos en zonder toestemming te sturen.

Noodzaak

Volgens Mazzola is bitcoin noodzakelijk voor Cubanen. Het grenzeloze karakter zorgt er (in theorie) voor dat inwoners van het land handel kunnen drijven met mensen over de hele wereld. Ook kunnen zij bijvoorbeeld online aan de slag en daar werken voor BTC.

Mazzola wil met Obita de poort op een kier zetten voor mensen die behoefte hebben aan bitcoin. Obita moet dienst doen als handelsplek. In november 2019 kwam de Obita Bitcoin wallet uit en daar kunnen gebruikers hun bitcoin mee opslaan.

De wallet is expres erg klein gehouden, het internet op Cuba is namelijk niet zo snel als hier in Nederland. Het bestandje is slechts 1MB.

Alternatieven

Officieel zijn er wel degelijk alternatieven in het land. Maar volgens Mazzola hebben platformen als Paxful en LocalBitcoins ‘hun eigen kleine problemen’.

Mazzola: ”Paxful blokkeert Cuba. LocalBitcoins vraagt om Know-Your-Customer informatie, de wettelijke vereisten helpen de mensen van het eiland niet.”

Kortom: er zijn weinig handige en legale manieren om aan bitcoin te komen in Cuba. De toestroom valt met 1.100 downloads voorlopig wat tegen. Maar Mazzola is optimistisch: ”We gaan meer mensen bitcoin zien gebruiken voor het ware doel: de vrijheid om geld te verplaatsen en controle te hebben over je vermogen.”

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)