‘Verzender achter bombrieven eist betaling in Bitcoin (BTC)’
De nog onbekende verzender van bombrieven vraagt een bedrag in bitcoin om te stoppen. Als er niet wordt betaald zullen er meer worden verstuurd. Dat meldt De Telegraaf.
Eerder vandaag ontploften twee bombrieven in Amsterdam en Kerkrade. Er wordt nog gekeken naar een derde situatie in Maastricht.
Bombrieven
Er raakte niemand gewond, maar volgens De Telegraaf is de impact wel groot onder werknemers van de betrokken bedrijven.
De politie onderzoekt het voorval en meldt dat de dader(s) bitcoin als losgeld eist.
Rol van bitcoin
Bitcoin is voor sommige criminelen een interessante optie omdat je digitale transacties uit kunt voeren zonder toestemming van een bank of andere betalingsverwerker. Interessant voor mensen die bezig zijn met hun eigen financiële vrijheid, maar ook voor criminelen.
Bitcoin is bedoeld als netwerk dat niet discrimineert. Een koelkast, een verzender van bombrieven of de lokale sleutelmaker: iedereen kan gebruik maken van het netwerk.
Als dat niet meer zo is, heeft bitcoin gefaald.
Crimineel
Toch is het niet zo dat criminelen massaal overstappen op bitcoin. Dat zou, stiekem, een bewijs zijn voor het feit dat bitcoin werkt.
Tegelijkertijd worden alle normale bitcoin transacties gewoon netjes opgeslagen in het grootboek. Transacties zijn terug te vinden en zo kunnen opsporingsdiensten (maar bijvoorbeeld ook de belastingdienst) mensen toch vinden.
Bitcoin is zeker niet anoniem en dat zorgt er dan ook regelmatig voor dat criminelen toch worden gepakt. Je moet erg je best doen om actief te zijn op het netwerk van bitcoin zonder sporen achter te laten naar je eigen identiteit.
Andere zaken
Er zijn een hoop andere soortgelijke zaken aan te wijzen waar criminelen gebruik maakten van bitcoin. Sommige liepen goed af voor de misdadigers, andere wat minder.
Recente voorbeelden: