Amerikaanse belastingdienst: Bitcoin (BTC) forks zijn belastbaar inkomen

Bitcoin (BTC) forks zorgen voor belastbaar inkomen in Amerika. Dit blijkt uit de nieuwe FAQ van de Internal Revenue Service, de federale belastingdienst van de Verenigde Staten.

De IRS benoemt de nieuwe coins bij een fork als een airdrop. Het lijkt erop alsof ze twee termen door elkaar hebben gehaald.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bij een airdrop verdeel je coins over verschillende adressen, alsof je ze uit het vliegtuig gooit. Bij een splitsing van netwerken (een frok) wordt vaak de boekhouding van het ‘oude’ netwerk gekopieerd, dus elke coin hoort bij het desbetreffende adres op het nieuwe netwerk.

Een praktijk voorbeeld: heb een private key van een BTC adres waar tijdens de fork van bitcoin cash (BCH) geld op stond? Dan heb je op het netwerk van bitcoin cash evenveel BCH.

Belasting

Voor coins verkregen in een airdrop gelden echter duidelijke regels: het versturen, verkopen, ruilen of er op een andere manier vanaf komen zijn een belastbaar evenement. Kortom: als je erkent dat je weet van het bestaan van de munten zijn ze belastbaar.

Doe je echter niks met de forks of airdrop, dan hoef je als Amerikaan niet te vrezen. Deze regel is nodig ook: anders krijg je misschien grapjassen die eindeloos bitcoin gaan forken om het lastiger te maken om je belasting goed te doen.

Nederland

In Nederland gelden andere regels, maar ook hier zijn forks en airdrops tricky. Bij je belastingaangifte geef je aan hoeveel cryptomunten je had op 1 januari van dat jaar. Cryptomunten horen in box 3.

Er zijn tot op heden nog geen specifieke regels opgesteld in Nederland voor airdrops en/of forks. Maar dezelfde logica kan hier gehanteerd worden: wanneer je de nieuw ontvangen cryptomunten ‘claimt’ dan horen ze bij de aangifte. Je erkent dan immers dat je ze hebt (gehad).

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=”Nederlandse Belastingdienst”]Cryptovaluta horen tot uw bezittingen in box 3. Van uw cryptovaluta geeft u de waarde in het economische verkeer aan op 1 januari (peildatum). U hanteert daarbij de koers op de peildatum van het gebruikte omwisselplatform.[/penci_blockquote]

De vraag is vooral: hoe wil je dit gaan handhaven? De meeste mensen kennen niet alle bitcoin forks en een gemiddelde wallet op Ethereum zit vol met allerlei ERC20-tokens waarvan de eigenaar mogelijk niet eens het bestaan kent. Het meeste daarvan is niets waard, maar soms zit er iets bij wat voor een leuk bedrag te verkopen is.

Bij de Belastingdienst is onwetendheid geen excuus, zorg er dus voor dat je de belastingregels kent op het gebied van bitcoin en andere cryptomunten in Nederland.

Lees meer over:
AmerikaBitcoin nieuws

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...