Chainalysis lanceert dienst om in beslag genomen Bitcoin (BTC) te volgen

Wat gebeurt er met bitcoin (BTC) dat in beslag wordt genomen? De analisten van Chainalysis komen met een nieuwe dienst om dit in kaart te brengen.

Over de jaren heen is er veel bitcoin in beslag genomen door politiediensten wereldwijd. Chainalysis wil dat makkelijker maken met een service die de autoriteiten helpt om de BTC te volgen, op te slaan en te verkopen. Ze noemen dit project het Asset Realization Program.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Analyse

Een bitcoin transactie is voor iedereen te volgen, maar in de boekhouding van het bitcoin netwerk staan (gelukkig) geen namen en andere informatie bij transacties. Er zijn echter wel partijen, zoals Chainalysis, die zich specialiseren in het identificeren en volgen van mensen en geld op het netwerk.

Duncan Hoffman van Chainalysis legt het idee uit tegenover Cointelegraph. Met de software kun je gemakkelijk bitcoin volgen, maar ook de planning vooraf, het verwerken van de bitcoin en het opslaan daarvan wordt geregeld.

Daarnaast kan de bitcoin na de eventuele verkoop worden gevolgd met het Asset Realization Program. Dit stelt instanties ook in staat om

Miljarden dollars aan bitcoin

Het in beslag nemen van bitcoin is inmiddels een miljarden business. Recentelijk nam Amerika ruim $1 miljard aan Silk Road Bitcoin in beslag. Chainalysis hoopt dit proces in zijn geheel makkelijker te maken. Naar eigen zeggen werkte de analisten ook mee aan deze zaak.

De doelgroep van de software zijn voornamelijk overheidsorganisaties, maar ook andere partijen mogen de dienst gebruiken. Als ze maar betalen…

Surveillance

Dit klinkt als goed nieuws. Over de jaren werd er flink wat bitcoin in beslag genomen. Noord-Ierland verkocht recentelijk BTC via een online veiling. Het is voor sommige partijen handig om te zien wat er met deze bitcoin gebeurd.

Aan de andere kant van het spectrum zit de surveillance software van Chainalysis die overheden en andere instanties gebruiken om mensen in de gaten te houden. Onder het mom van anti-witwasregels en antiterrorisme maatregelen helpe de analisten om het netwerk in kaart te brengen voor hun klanten.

In de praktijk betekent dat dat iedereen minder privacy heeft op het netwerk en dat er allerlei partijen meekijken met de geldstromen. Bitcoin bedrijven in Nederland moeten sinds dit jaar ook veel meer informatie opslaan en delen over hun klanten.

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)