Bitcoin (BTC) koers daalt met 15%, $2 miljard aan longs geliquideerd

De Bitcoin (BTC) koers is maandag fors gedipt naar $47.400. Een verlies van 15% op moment van schrijven. Het is de grootste daling van de cryptomunt in 2021. Op moment van schrijven is de koers weer boven de $53.000 geraakt.

Bitcoin (BTC) koers

Zodra er méér aanbod is dan vraag, dan daalt de prijs. Het is een oude economische wet en ook van toepassing op Bitcoin.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Vooropgesteld: Bitcoin zit nog steeds in een bullmarkt, die eind 2020 definitief is ingezet doorgaans 13 tot 14 maanden duurt. De stijging van de afgelopen weken was dan ook ongekend. Op 11 februari dipte de koers naar $43.756, terwijl de top afgelopen zondag (gisteren) op $58.354 lag.

Op maandagochtend ontstond er onrust in de markt omdat er 28.000 Bitcoin (BTC) naar de Gemini beurs was verstuurd. Zodra er een dergelijke hoeveelheid BTC naar een beurs wordt verstuurd kan dat diverse verklaringen hebben.

De beurs heeft deze Bitcoin nodig om aan een continue vraag te voldoen, of het is een handelaar (of een groepje handelaren) die de BTC klaarzet om te verkopen. Daar komt bij dat de maand maart, die volgende week begint, traditioneel een lauwe maand is van correctie of consolidatie.

Deze maandag zakte de koers flink naar een voorlopige bodem bij $47.400. En dat heeft direct gevolgen voor de markt, in het bijzonder voor handelaren die speculeren op een hogere koers. Zij 'gokken' op een hogere koers, maar gokten op het verkeerde paard.

Maar liefst voor twee miljard dollar aan long posities zijn geliquideerd. Liquidatie betekent dat de waarde van iemands handelsaccount vermindert met het bedrag waarmee hij speculeerde. Bybt heeft de liquidaties op deze maandagmiddag geregistreerd, vlak voor het openen van de Amerikaanse, financiële markten.

Bitcoin (BTC) koers daalt met 15%, $2 miljard aan longs geliquideerd

Herstel bij $47.400

Opvallend was het snelle herstel, op moment van schrijven weer ruim boven $53.000. Naar het laat uitzien is er veel koopkracht rond de prijsniveaus $47.000 en $48.000. Daaronder ligt nog een belangrijke supportzone tussen $42.000 - $44.000 volgens deze analyse van Cointelegraph.

Uit een eerdere on-chain analyse van Glassnode bleek dat de zone $48.000 kán gaan dienen als nieuwe support, een niveau waar veel kopers dit level verdedigen. Een dergelijk prijspunt fungeert dan als een springplank voor nieuwe uitbraken naar boven. Dat zijn dus niveaus waar je je als lange termijn investeerder aan kunt vasthouden.

Nu is er sprake van correctie, dus er wordt meer Bitcoin op beurzen aangeboden dan er gevraagd wordt. Een van de partijen die traditioneel een deel van de opbrengst verkoopt, zijn miners. Op zondag zijn er ~7.850 BTC uit wallets van miners verstuurd naar andere wallets. Een getal wat weer absoluut gezien hoger ligt dan de dagen ervoor, maar lager vooralsnog dan in januari toen we naar $43.000 dipten.

Bitcoin (BTC) koers daalt met 15%, $2 miljard aan longs geliquideerd

Wil overigens niet zeggen dat miners per definitie verkopen. Er is namelijk ook een trend in de markt gaande dat miners zelfs bitcoin bijkopen op de wereldmarkt terwijl ze óók minen, hun core-business.

Bitcoin op beurzen

Een andere indicator is de hoeveelheid Bitcoin op beurzen. Kijken we naar de reserves op de spotbeurzen, dan zien we een lichte stijging. In 2021 zijn de voorraden van beurzen geslonken, maar nu is er mogelijk sprake van een trendbreuk. uit on-chain cijfers van CryptoQuant blijkt dat beurzen iets minder dan 2,4 miljard Bitcoin in bewaring hebben.

De komende dagen en weken moet blijken of deze trend doorzet. Zodra het aanbod bij beurzen weer groter wordt, is dat een bearish signaal.

Bitcoin (BTC) koers daalt met 15%, $2 miljard aan longs geliquideerd

In het weekend was er al een waarschuwing dat het premium bij Coinbase Pro negatief was. Amerikaanse bedrijven deze exchange als een gateway om hun Bitcoin te kopen. Ze doen dat via de brokerage firma Coinbase Prime, dus deze deals staan wél los van de spotbeurzen.

Bitcoin is een volatiel beestje, dat heeft de geschiedenis wel bewezen. Koersschommelingen zijn nu eenmaal onderdeel van de weg naar boven, betogen ervaren handelaren. De bearmarkt van 2018 zorgde voor koerscorrecties tussen de 30% en 80%.

Lees meer over:
BTCkoers

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

cardano koers Nieuws
Arthur Hayes haalt uit naar Cardano: ‘Het is een shitcoin, een wannabe Ethereum’

Arthur Hayes, medeoprichter van BitMEX, heeft onlangs felle kritiek geuit op Cardano (ADA), door het...

Bitcoin whales Nieuws
Whale koopt binnen 2 weken voor $178 miljoen aan ethereum

Een onbekende whale heeft in 11 dagen tijd de gigantische hoeveelheid van 64.000 ethereum uit...

bitcoin etf Nieuws
Handelsvolume VanEck Bitcoin ETF schiet 1.400% omhoog

De Spot Bitcoin ETF van het grote VanEck kende gisteren een hele bijzondere dag. Het...

Michael Saylor MicroStrategy Bitcoin
Michael Saylor Verklaart Eeuwige Liefde voor Bitcoin: MicroStrategy’s Oneindige Koopmissie

Michael Saylor, voorzitter van MicroStrategy Incorporated, staat natuurlijk al lange tijd bekend om zijn steun...

PlanB Nieuws
‘Bitcoin koers van 440.000 dollar tijdens deze cyclus?’

De Nederlandse analist PlanB publiceerde in 2019 zijn beruchte Stock-to-Flow model voor bitcoin. Daarmee werd...

Lees meer