Bitcoin (BTC) koers daalt met 15%, $2 miljard aan longs geliquideerd
De Bitcoin (BTC) koers is maandag fors gedipt naar $47.400. Een verlies van 15% op moment van schrijven. Het is de grootste daling van de cryptomunt in 2021. Op moment van schrijven is de koers weer boven de $53.000 geraakt.
Bitcoin (BTC) koers
Zodra er méér aanbod is dan vraag, dan daalt de prijs. Het is een oude economische wet en ook van toepassing op Bitcoin.
Vooropgesteld: Bitcoin zit nog steeds in een bullmarkt, die eind 2020 definitief is ingezet doorgaans 13 tot 14 maanden duurt. De stijging van de afgelopen weken was dan ook ongekend. Op 11 februari dipte de koers naar $43.756, terwijl de top afgelopen zondag (gisteren) op $58.354 lag.
Op maandagochtend ontstond er onrust in de markt omdat er 28.000 Bitcoin (BTC) naar de Gemini beurs was verstuurd. Zodra er een dergelijke hoeveelheid BTC naar een beurs wordt verstuurd kan dat diverse verklaringen hebben.
De beurs heeft deze Bitcoin nodig om aan een continue vraag te voldoen, of het is een handelaar (of een groepje handelaren) die de BTC klaarzet om te verkopen. Daar komt bij dat de maand maart, die volgende week begint, traditioneel een lauwe maand is van correctie of consolidatie.
Deze maandag zakte de koers flink naar een voorlopige bodem bij $47.400. En dat heeft direct gevolgen voor de markt, in het bijzonder voor handelaren die speculeren op een hogere koers. Zij 'gokken' op een hogere koers, maar gokten op het verkeerde paard.
Maar liefst voor twee miljard dollar aan long posities zijn geliquideerd. Liquidatie betekent dat de waarde van iemands handelsaccount vermindert met het bedrag waarmee hij speculeerde. Bybt heeft de liquidaties op deze maandagmiddag geregistreerd, vlak voor het openen van de Amerikaanse, financiële markten.
Herstel bij $47.400
Opvallend was het snelle herstel, op moment van schrijven weer ruim boven $53.000. Naar het laat uitzien is er veel koopkracht rond de prijsniveaus $47.000 en $48.000. Daaronder ligt nog een belangrijke supportzone tussen $42.000 - $44.000 volgens deze analyse van Cointelegraph.
Uit een eerdere on-chain analyse van Glassnode bleek dat de zone $48.000 kán gaan dienen als nieuwe support, een niveau waar veel kopers dit level verdedigen. Een dergelijk prijspunt fungeert dan als een springplank voor nieuwe uitbraken naar boven. Dat zijn dus niveaus waar je je als lange termijn investeerder aan kunt vasthouden.
Nu is er sprake van correctie, dus er wordt meer Bitcoin op beurzen aangeboden dan er gevraagd wordt. Een van de partijen die traditioneel een deel van de opbrengst verkoopt, zijn miners. Op zondag zijn er ~7.850 BTC uit wallets van miners verstuurd naar andere wallets. Een getal wat weer absoluut gezien hoger ligt dan de dagen ervoor, maar lager vooralsnog dan in januari toen we naar $43.000 dipten.
Wil overigens niet zeggen dat miners per definitie verkopen. Er is namelijk ook een trend in de markt gaande dat miners zelfs bitcoin bijkopen op de wereldmarkt terwijl ze óók minen, hun core-business.
Bitcoin op beurzen
Een andere indicator is de hoeveelheid Bitcoin op beurzen. Kijken we naar de reserves op de spotbeurzen, dan zien we een lichte stijging. In 2021 zijn de voorraden van beurzen geslonken, maar nu is er mogelijk sprake van een trendbreuk. uit on-chain cijfers van CryptoQuant blijkt dat beurzen iets minder dan 2,4 miljard Bitcoin in bewaring hebben.
De komende dagen en weken moet blijken of deze trend doorzet. Zodra het aanbod bij beurzen weer groter wordt, is dat een bearish signaal.
In het weekend was er al een waarschuwing dat het premium bij Coinbase Pro negatief was. Amerikaanse bedrijven deze exchange als een gateway om hun Bitcoin te kopen. Ze doen dat via de brokerage firma Coinbase Prime, dus deze deals staan wél los van de spotbeurzen.
Bitcoin is een volatiel beestje, dat heeft de geschiedenis wel bewezen. Koersschommelingen zijn nu eenmaal onderdeel van de weg naar boven, betogen ervaren handelaren. De bearmarkt van 2018 zorgde voor koerscorrecties tussen de 30% en 80%.