Het regent records voor Bitcoin: volume, adressen, futures en rekenkracht

Bitcoin heeft een aantal roerige dagen achter de rug. De koers daalde met $10.000 bijna 25% op één dag, terwijl het sinds maandagavond weer sprake is van voorlopig herstel.

Deze ‘onrust’ zorgt voor veel records. Er zijn verschillende metrics die recent een all-time high bereikten: zowel bij beurzen, als rondom het ecosysteem als ook on-chain.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Records bij beurzen

De technische problemen bij Coinbase maakten eens te meer duidelijk: beurzen draaiden overuren de afgelopen dagen.

De gekte op de beurzen is niet alleen terug te zien in de prijs. Qua handelsvolume heeft bitcoin ook eerdere recordhoogtes van de laatste bull run in 2017 overtroffen.

Data van CryptoCompare laat zien dat er gisteren in totaal voor $11 miljard aan bitcoin is verhandeld op de acht belangrijkste beurzen.

Het regent records voor Bitcoin: volume, adressen, futures en rekenkracht

De beurzen Kraken en Coinbase hadden moeite om de enorme bakken geld waarmee gesmeten werd bij te houden. Beide exchanges konden de (koop)orders niet bijhouden.

Het totale volume van het Amerikaanse Coinbase bereikte gisteren een indrukwekkend getal van $9,56 miljard (andere cryptovaluta meegerekend).

Volgens Bendik Norheim Schei, hoofd onderzoek bij Arcane Research, is het een gezonde ontwikkeling van de markt:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Het is een signaal dat de industrie groter en volwassener wordt, met beurzen die steeds meer kapitaal aantrekken. Dat leidt tot een meer liquide en efficiëntere markt, wat gezond is.”[/penci_blockquote]

Ten derde behaalde Binance een bijzonder record qua liquidaties van long contracten. Binnen tien minuten tijd, werden $90 miljoen van deze futures contracten geliquideerd.

Maar niet alleen de liquidaties van future contracten bereikte een recordhoogte. Ook het volume aan afgesloten contracten ging door het dak, volgens data van Skew.

Het regent records voor Bitcoin: volume, adressen, futures en rekenkracht

Bitcoin on-chain records

Ook buiten de beurzen om is het drukte alom. Volgens Glassnode is op 8 januari het record aan aantal actieve bitcoin adressen gebroken. Eind 2017 waren dit er ongeveer 1,3 miljoen op één dag, een statistiek die inmiddels is overtroffen.

Het regent records voor Bitcoin: volume, adressen, futures en rekenkracht

Je kunt als individu meerdere adressen gebruiken of genereren. Aan de ene kant zegt de statistiek niet heel veel, maar anderzijds is het wel een teken aan de wand.

Ook het aantal whales bereikt een recordhoogte, net als het aantal non-zero bitcoin adressen.

Bitcoin ecosysteem records

Ook qua mining bereikte Bitcoin onlangs een record. In het weekend knalde de moeilijkheidsgraad met nog eens 10% de lucht in. De rekenkracht van het ecosysteem bereikte nooit eerder geziene waarden.

Momenteel wordt de hashrate van het netwerk geschat op 148 EH/s, en ja.. ook dat is een record. Ter vergelijking: begin 2020 was zat dit nog rond de 100 EH/s.

De enige metric die een stukje van de recordhoogte is verwijderd, is de prijs. Momenteel kost één bitcoin ongeveer $35.600. Op het hoogtepunt was dat meer dan $42.000.

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCrecord