Bitcoin prijs dipt naar $16.318, $837 miljoen aan liquidaties bij Binance

Bitcoin heeft de afgelopen 24 uur een flinke tip op de neus gekregen. De cryptomunt leverde in korte tijd 15% van haar waarde in. het is de grootste daling sinds Black Thursday op 12 maart dit jaar.

Op de Bitstamp grafiek dipte de koers kort naar $16.318, maar inmiddels is er sprake van (tijdelijk) herstel boven de $17.000

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin prijs dipt naar $16.318, $837 miljoen aan liquidaties bij Binance

Bitcoin 1-uursgrafiek bij Coinbase

Bitcoin prijs

Vaak zijn correcties het gevolg van liquidaties op de zogenaamde derivatenmarkt. Daar kunnen handelaren speculeren op een hogere of lagere prijs.

De afgelopen weken stapelden de long posities (speculatie op hogere prijs) zich snel op. Sommigen speculeerden al op een prijs van $22.000.

Zo lag de zogenaamde funding rate gemiddeld zeer hoog. Dat is vergoeding die houders van een long posities betalen aan houders van short posities. Kortom, het was steeds duurder om te speculeren op een hogere koers.

Toen de spotprijs niet door de weerstandszone bij $19.500 geraakte, ontstond minder vertrouwen in de koers en gaven handelaren hun positie op. Dat leidde tot een liquidatiegolf op derivaten beurzen, wat The Block mooi in kaart heeft gebracht.

In totaal ging het om circa 1,6 miljard dollar aan contracten die afliepen, waarvan 837 miljoen dollar bij Binance, de grootste beurs in de markt.

Nieuwe regels uit Amerika?

Maar er zijn ook andere mogelijke verklaringen. CEO Brian Armstrong van Coinbase vreest dat de Trump-regering op de valreep nog met strengere regels komt voor het opslaan van cryptocurrency’s.

Amerika geldt als een belangrijke markt voor Bitcoin, door met name institutioneel geld dat in de asset lijkt te stappen. Het gaat om een onbevestigd gerucht, maar mogelijk dat beleggers even minder vertrouwen hebben.

In de combinatie van factoren speelt ook het tussentijds winst nemen een rol. De cryptomunt stond deze week ruim 160% in de plus, afgemeten naar de beginkoers op 1 januari 2020.

Dat OKEx weer opnames van Bitcoin openstelde, lijkt minder een rol te spelen. Uit onderzoek van CryptoQuant ging het overgrote deel wat uit OKEx stroomde naar andere exchanges of cold storage wallets.

De prijs in euro:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCkoers

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...