Bitcoin (BTC) Update: Krijgen we een short squeeze naar $6.500-$6.800?

De bitcoin en cryptocurrency markt houdt zich relatief rustig ondanks de Binance hack. Onze columnist John van Meer schetst zijn visie op de huidige markt.

Vorige week en de weken daarvoor heb ik het gehad over de prijs van $6000-$6250. Op Bitfinex is inmiddels zelfs de $6320 aangetikt. Andere exchanges blijven achter en komen net niet aan de $6000. Wat kunnen we verwachten van de prijs komende tijd? En welke beurs is betrouwbaar om te volgen?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Prijsverschil en beurskeuze

Bitfinex heeft een flinke premium op de Bitcoin prijs van $300+. Dat is een enorm verschil met andere beurzen. Dit is toe te wijden aan verschillende redenen, zoals de Tether FUD en het willen behouden van traders. Daarnaast heeft ook Coinmarketcap besloten de prijs van Bitfinex niet meer mee te nemen voor de bitcoin prijs. Ik zal net als vorige week vanaf nu ook kijken naar de koers op Bitstamp.

Bitcoin koers wekelijkse grafiek

Op de wekelijkse grafiek van Bitfinex zien we dat de koers higher lows blijft maken (figuur 1). De candlestick van vorige week is gesloten boven de 50WMA (paarse lijn)(weekly moving average) wat heel erg bullish is. De candlestick van deze week blijft ook stijgen en gaat richting de 100WMA (blauwe lijn).

De RSI blijft ook licht stijgen en heeft nog ruimte om te stijgen, voordat het in de overbought fase komt. Het volume blijft afnemen, wat voor mij toch een punt van zorgen blijft. Als de bulls toch blijven laten zien dat ze er zijn dan zijn de volgende weerstandspunten ~$6500 bij de 100WMA en ~$6800. Dit zal niet zomaar gebeuren, maar daarover hieronder meer waar ik de shorts bespreek.

Bitcoin (BTC) Update: Krijgen we een short squeeze naar $6.500-$6.800?

Op Bitstamp (figuur 2) ziet het er net anders uit, maar ook hier is de koers dwars door de 50WMA (paarse lijn) gegaan en gaat richting de 100WMA (blauwe lijn). Op de grafiek is ook te zien dat de koers moeite heeft om $6000 aan te tikken en blijft steken net daarvoor.

Dit was ook te verwachten. $6000 is een belangrijk psychologisch weerstandspunt. De 100WMA op Bitstamp is ongeveer $6500. Dit zie ik dan ook als de eerstvolgende target voor de koers, als de $6000 wordt doorbroken.

Figuur 2: De koers is op Bitstamp lager dan op Bitfinex, maar is ook hier boven de 50WMA gesloten.

Bitcoin (BTC) Update: Krijgen we een short squeeze naar $6.500-$6.800?

Wat ook bullish is zijn de shorts op Bitfinex (figuur 3). Die zijn flink gestegen, terwijl de longs (blauwe lijn) afnemen. Naast dat nadert de bitcoin koers belangrijke weerstandsniveaus. Daarom nemen de shorts ook af en de longs toe.

Deze ingrediënten zijn belangrijk voor een short squeeze die kan gebeuren de komende dagen. Dit zou de prijs dan ook naar de eerstvolgende weerstandspunten kunnen brengen tussen de $6500 en $6800.

Figuur 3: De shorts zijn flink toegenomen, terwijl de longs (blauwe lijn) afnemen

Bitcoin (BTC) Update: Krijgen we een short squeeze naar $6.500-$6.800?

Bitcoin koers dagelijkse grafiek

Op de dagelijks grafiek (figuur 4, Bitstamp) is er een mooie uptrend te zien waarbij de koers boven de rode trendline is uitgebroken. De RSI vertoont nog steeds bearish divergence. Er zit een correctie aan te komen, maar dat laat waarschijnlijk door alle FOMO nog even op zich wachten.

De bulls moeten zich dan wel zien te bewijzen en het volume laten zien dat nodig is. Als het volume niet omhoog gaat, dan kijken we naar een correctie en/of consolidatie van de prijs.

Bitcoin (BTC) Update: Krijgen we een short squeeze naar $6.500-$6.800?

Concluderend

De bulls zijn nog volledig in controle en ruimen weerstand na weerstand uit de weg. Ze lijken af te koersen naar de 100WMA. Als er een short squeeze gebeurt dan is het reëel dat de koers naar $6500-$6800 kan gaan.

Nieuwe Trade cursus in ontwikkeling

Ik ben een online trading cursus aan het ontwikkelen voor absolute beginners. Ik denk dat de ervaren traders er ook nog wel wat van kunnen leren. Daarover later meer dus hou mijn Facebook /Twitter en/of website in de gaten voor het nieuws! Wil je het liever als seminar bijwonen? Hou dan mijn Meetup pagina in de gaten voor een datum!