Bitcoin Cash (BCH) koers dipt hard door Mt.Gox en dunne orderboeken

2696 totale weergaven
bitcoin paniek |

Bitcoin Cash (BCH), een cryptomunt gecreëerd door een hard fork van de Bitcoin-blockchain in 2017, is vorige week gedaald met 20%. Dat is de grootste daling sinds april, zo meldt CoinDesk.

Bitcoin Cash door het putje

De verkoopgolf startte toen de failliete beurs Mt. Gox aankondigde dat het begint met het terugbetalen van schuldeisers. Het gaat om een enorm bedrag van ongeveer $9 miljard aan tokens die in een hack in 2014 zijn gestolen. Ook is er sprake van uitbetaling van $73 miljoen aan BCH. En dat getal staat gelijk aan 20% van het dagelijkse handelsvolume van de token.

Het nieuws leidde tot paniekverkoop onder Bitcoin Cash houders want deze verwachtten dat Mt.Gox klanten hun BCH direct verkopen. Bijkomend probleem is er relatief weinig handel is in de munt, dus je hebt te maken met dunne orderboeken. Weinig diepte in de orderboeken, zeggen de analisten van Kaiko uit Parijs.

In een markt met slechte liquiditeit vinden handelaren het moeilijk om grote orders tegen stabiele prijzen uit te voeren. Bovendien kan een enkele grote koop- of verkooporder de prijs van in dit geval BCH massief beïnvloeden. Dat kan weer leiden tot een explosie van volatiliteit.

Slippage

“Bij het bekijken van BCH-prijsslippage voor een gesimuleerde verkooporder van $100.000, bereikte het op de meeste beurzen het hoogste niveau in meer dan een maand. Dat wijst op verslechterende liquiditeit door onvoldoende diepte van het orderboek voor grote marktorders,” zegt Kaiko in een maandag gepubliceerde nieuwsbrief.

Slippage is het verschil tussen de verwachte prijs van een handel en de werkelijke prijs waartegen deze wordt uitgevoerd. Een piek in slippage is representatief voor slechte marktliquiditeit en/of hoge volatiliteit.

Volgens Kaiko steeg op 5 juli, de dag dat Mt. Gox de terugbetalingen aankondigde, de slippage in BCH-markten genoteerd op Bybit tot 2,8% van 0,2% en op Itbit tot 3,5% van 0,3%.

Slechte liquiditeit is een probleem geweest, vooral voor altcoins, en dat zijn alle cryptovaluta behalve BTC, sinds de FTX-beurs en zijn zusterbedrijf Alameda Research in november 2022 failliet gingen. Alameda was namelijk één van de grootste market makers en zorgde voor miljarden aan liquiditeit in altcoins.

De slechte liquiditeit “viel samen met sterke verkoopdruk gerelateerd aan het Mt. Gox-terugbetalingsevenement, met de hoogste stijging van slippage waargenomen op Itbit en Bybit,” stellen ze bij Kaiko.

Market makers

Volgens Jeff Dorman, Chief Investment Officer bij Arca, zijn market makers volledig verdwenen in een situatie die vergelijkbaar is met de kredietmarkten van 2009-10.

“De nasleep van Alameda/FTX in 2022 golft nog steeds door de markt, omdat market makers het bedrijf hebben verlaten. De liquiditeit is opgedroogd en er geen tussenpersonen zijn om de handel te vergemakkelijken. En omdat liquide fondsen geen instroom krijgen, en retail is teruggegaan naar memecoins en aandelen, als iemand een token moet verkopen, wordt deze gewoon hard geraakt,” zo legt Dorman uit in een LinkedIn-bericht.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...