Bitcoin Core heeft met Gloria Zhao een nieuwe maintainer

Vlak nadat Bitcoin Core-maintainer Pieter Wuille zich heeft teruggetrokken uit zijn rol als beheerder van de bitcoinsoftware, is er alweer een nieuwe ontwikkelaar aangesteld: Gloria Zhao.

Nieuwe maintainer

Een week geleden opende Zhao een pull-request op Github waarin het voorstel te lezen is. Al snel kreeg het voldoende ACK’s, wat staat voor acknowledgements, van andere developers om dit plan door te voeren.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Daarmee is Gloria Zhao (van wat bekend is) de allereerste vrouwelijke maintainer van Bitcoin Core. Deze software is door Satoshi Nakamoto zelf in het leven geroepen, en sinds 2009 zijn er honderden ontwikkelaars bezig om deze code te verbeteren.

Ter aanvulling: vrouwelijke devs zijn er al wel veel langer; maar maintainers dus niet. Tot nu!

De verbeteringen komen echter niet zomaar in een release terecht. Hier spelen deze maintainers een belangrijke rol: ze coderen niet (per se) zelf, maar doen als het ware de boekhouding van de decentrale besluitvorming.

Op Bitcoin Focus schreven we eerder al in een in-depth artikel over de dynamiek tussen ontwikkelaars en de verbeteringen die daadwerkelijk in bitcoin komen. Zie: “Wie is de baas van bitcoin?”.

Andere devs

De Nederlander Wladimir van der Laan is de lead maintainer van de open source-software, die als het ware als allerlaatste een klap op de knop geeft voordat er nieuwe updates van Bitcoin Core komen. Hij wil echter zijn rol en positie in het geheel ook afschalen, zoals hij eerder al in een blogpost deelde.

Mede-maintainer Michael Ford heeft goede woorden voor Zhao:

“Ze werkt al meer dan twee jaar actief aan Bitcoin Core, voornamelijk aan de mempool en validatiecode. Ik weet dat ze veel ideeën heeft over hoe ze de code om haar heen kan verbeteren en meer recentelijk heeft ze ook de wallet gereviewed en geholpen te verbeteren.”

Zhao is geboren in Cupertino, Californië (VS) en studeerde in december 2020 af in computerwetenschappen aan UC Berkeley.

Ze was de eerste ‘student’ bij Brink, een Britse non-profitorganisatie die zich richt op het opleiden van ontwikkelaars.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
bitcoin coreBitcoin nieuws