Nederlandse Bitcoin ontwikkelaar pleit voor meer decentralisatie en doet stapje terug

In de ontwikkeling van Bitcoin Core zit ook een vleugje Nederlandse inbreng. Naast developer Sjors Provoost was Wladimir J. van der Laan al jaren de lead maintainer . Daar gaat binnenkort echter verandering in komen. Van der Laan laat in een blogpost weten dat het in de toekomst anders moet.

Bitcoin ontwikkeling

Je zou de rol als lead maintainer kunnen zien als iemand die eindverantwoordelijk is voor de client en software van Bitcoin. Het is níet dat deze positie gelijk staat aan die van een CEO of directeur, maar het is ‘slechts’ iemand die aan de top staat van de decentrale structuur. Een eervolle en belangrijke positie dus in het Bitcoin ecosysteem.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Van der Laan, die sinds 2014 verschillende repo’s beheert, laat in een blogpost weten dat deze plek een steeds groter wordende draaikolk aan het worden is. Recente gebeurtenissen hebben heb aan het denken gezet. Hiermee doelt hij op de discussie rond blacklist en blocklist, en ook de internetrel die gisteren opspeelde omtrent de whitepaper van Satoshi Nakamoto.

Craig Wright heeft zijn pijlen gericht op bitcoin.org, waar deze whitepaper te zien was. Faketoshi claimt de eigenaar en auteur te zijn van dit document. Een snelle en simpele conclusie van enkele ontwikkelaars was dat dit document niet per se op bitcoin.org hoeft te staan, omdat het al op tal van websites te downloaden is. Voor de zekerheid heeft hij besloten om het maar uit de code van bitcoin.org te halen. De beslissing van de lead maintainer zorgde echter voor veel meer onrust dan eigenlijk nodig was.

Gigantisch project

Dit was reden voor Van der Laan om zijn positie nog eens te heroverwegen. Hij schrijft dat hij sinds 2011 betrokken is bij de ontwikkeling van Bitcoin. In 2014 nam hij de taak als lead maintainer over van Gavin Andresen, die het op zijn beurt had overgenomen van Satoshi himself. Maar waar het allemaal begon als een klein open source project, is het inmiddels gegroeid tot een monetair systeem van $600 miljard.

Eén ding is hierin erg duidelijk: Bitcoin is nu een serieus project en we moeten de decentralisatie serieus nemen. Daarom realiseerde Van der Laan dat hij op een belangrijke en tevens centrale positie zit.

Daarom heeft hij besloten om zijn betrokkenheid te verminderen en meer taken te delegeren. Hij stapt niet helemaal (!) terug als ontwikkelaar aan de Bitcoin Core client, maar hij wil een ‘kleinere’ rol innemen.

Nieuwe toekomst

De focus ligt in de blogpost duidelijk op: meer decentralisatie. Van der Laan heeft een aantal mogelijkheden op een rijtje gezet:

Decentraliseer de distributie.

  • Verplaats eigenaarschap van bijvoorbeeld bitcoincore.org naar een organisatie in plaats van een individu.
  • Zorg voor mirrors via andere organisaties, waardoor er minder prikkels zijn om één specifieke website (bitcoincore.org) neer te halen.
  • Er is een gedecentraliseerd web nodig, waardoor de website niet met één klik op de knop offline (en van het clearnet) kan worden gehaald. De oplossing ligt mogelijkerwijs bij een combinatie van IFPS en torrents.

Decentraliseer het proces van nieuwe release.

  • Meer onderdelen van het proces onderbrengen bij meerdere verantwoordelijken.
  • Andere maintainers zouden releases moeten kunnen doen zonder de betrokkenheid van de lead maintainer.
  • Gebruik meerdere keys om de releases van Bitcoin Core te ondertekenen. Dat kan heel simpel met een checksum en een soort multi-sig constructie.

Decentraliseer de ontwikkeling

  • Het is niet met zekerheid te zeggen dat Github op de lange termijn te vertrouwen en duurzaam genoeg is. Hoewel er natuurlijk backups gemaakt worden, is het misschien beter om over te stappen op een P2P platform voor distributed code collaboration. 

Tot slot deelt hij nog enige suggesties over meetings, mailing lijsten en hosting. Laat het tot slot nog even duidelijk zijn: Bitcoin als netwerk met miners en nodes is super decentraal, en ontwikkelaars hebben wat dat betreft weinig te zeggen over de richting van het project. Van der Laan pleit nu voor meer decentralisatie in de randzaken omtrent ontwikkeling van de code, het publiceren van updates en het uitbrengen van ‘definitieve versies’.

Al met al komt het er op neer: meer decentralisatie, minder Wladimir. Desondanks: namens Bitcoin Magazine NL enorm bedankt voor al het werk dat de afgelopen jaren is verricht!

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
bitcoin coreBTC

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

frogwifhat Nieuws
Nieuwe Crypto Meme Frogwifhat Live, Volgende Volgende Dogwifhat Of PEPE?

Vandaag is de nieuwe Frog Wif Hat token ($FWIF) gelanceerd op de decentrale exchange Uniswap....

Nieuws
‘Pre-halving top’ binnenkort aanstaande voor bitcoin koers?

De run van bitcoin is eind februari in de kiem gesmoord en ook analisten lijken...

Bitcoin bekende vs. onbekende crypto Nieuws
Bitcoin koers bereikt hoogste punt sinds december 2021

De prijs van Bitcoin, de grootste cryptocurrency, heeft een indrukwekkende sprong gemaakt. De prijs van...

Nieuws
Verenigd Koninkrijk wil cryptocurrency’s als eigendom erkennen

Het Verenigd Koninkrijk (VK) neemt significante stappen richting de integratie van cryptocurrency's in zijn rechtssysteem....

Bitcoin Nieuws
Analist: ‘Bitcoin staat voor zijn traditionele parabolische rally’

Als we de populaire analist Kevin Svenson mogen geloven, dan staat bitcoin op het punt...

Lees meer