
Bitcoin (BTC) heeft de afgelopen dag een flinke volatiliteit gezien. Daarbij is de prijs twee keer richting de All-Time High (ATH) gestegen om vervolgens weer flink te dalen richting $103.000. Echter, deze volatiliteit had nog veel erger kunnen zijn als deze niet opgevangen was.
Waar komt de volatiliteit van Bitcoin vandaan?
Bitcoin heeft grote volatiliteit gezien, wat te zien is op de onderstaande grafiek:

Deze volatiliteit komt niet ineens uit het niets. De grootste factor hiervoor lijkt de kredietscore van de Verenigde Staten te zijn. Deze is recent door Moody’s van AAA naar AA1 gewijzigd. Hiervoor hebben ze als reden gegeven dat de staatsschuld en de rente steeds verder stijgen voor de VS. De staatsschuld bedraagt $36,2 biljoen, 124% van het BBP. Ook de rente is niet niks met $1 biljoen per jaar.
De nieuwe score van de VS heeft chaos veroorzaakt op de wereldwijde financiële markten. Ook de cryptomarkt is hier hard door geraakt. Altcoins hebben hierdoor gigantische dalingen gezien, geleid door Ethereum (ETH) met een daling van 5%. Bitcoin heeft daarbij resistentie laten zien met een poging tot ATH en een lichte daling van 0,8%.
Hoe vangt Bitcoin de klap op?
Maar hoe heeft Bitcoin de klap opgevangen? Dit lijkt het resultaat te zijn van een grote vraag naar BTC. Volgens gegevens van CoinGlass zag de Exchange Balance in de afgelopen zeven dagen een uitstroom van 18.769 BTC. Dit is een waarde van ongeveer $1,9 miljard. Dit suggereert dat de vraag naar Bitcoin aan blijft houden.
Niet alleen de spothandelaren zijn positief. Ook instellingen blijven inkopen. Volgens gegevens van SoSoValue zien Bitcoin Exchange-Traded Funds (ETF’s) al drie weken op rij instroom. Daarbij was er vorige week een totale instroom van $260,27 miljoen.
Ook het sentiment gaat er niet op achteruit. Volgens de Bitcoin Fear & Greed Index staat deze nu op 74, wat hebzucht weerspiegelt:
Bitcoin Fear and Greed Index is 74 — Greed
Current price: $103,607 pic.twitter.com/j7byZLrS3F— Bitcoin Fear and Greed Index (@BitcoinFear) May 19, 2025
Dit positieve sentiment neemt echter ook gevaren met zich mee. Als het sentiment nog positiever wordt, kan dit duiden op een ommekeer. Een sterk positief (of negatief) sentiment resulteert doorgaans in een flinke ommekeer. Meer daarover lees je in de Bitcoin analyse!
Wil je mee discussiëren over de bewegingen van Bitcoin? Of wil je tips en tricks over hoe je moet handelen? Neem dan deel aan onze Discord!
Houd onze samenwerking goed in de gaten, want er zullen geregeld nieuwe en lucratieve deals komen! OKX - trade meer dan 150 crypto’s
Kijk voor de voorwaarden op OKX x BitcoinMagazine.nl