Japan zet zich al jaren in voor de bescherming van consumenten in de sector, maar wat betekent dit voor de toekomst van crypto?

Kennisgeving: Dit artikel bevat inzichten van onafhankelijke auteurs en valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van BitcoinMagazine.nl. De informatie is bedoeld ter educatie en reflectie. Dit is geen financieel advies. Doe zelf onderzoek voordat je financiële beslissingen neemt. Crypto is zeer volatiel er zitten kansen en risicos aan deze investering. Je kunt je inleg verliezen.
De toekomst van crypto leek onzeker toen 11 jaar geleden de Japanse Bitcoin exchange Mt. Gox instortte, maar Japan heeft sindsdien niet stilgezeten. Door meteen te beginnen met de regulatie van crypto, ligt Japan momenteel op kop als het om cryptowetgeving gaat. Hoe zit dit precies? Is het positief voor de toekomst van crypto?
Japan zet de toon met vroege crypto-regulatie
De cryptowereld werd in 2014 flink geraakt na de val van de Japanse Bitcoin exchange Mt. Gox. De Japanse overheid wist echter snel en daadkrachtig op te treden. Twee jaar nadat de exchange failliet verklaard werd, implementeerde Japan nieuwe cryptowetgeving. Nog eens een jaar later had Japan een volledig licentiesysteem voor crypto exchanges opgezet. Sommige andere landen begonnen toen ook aan de regulatie van crypto, maar Japanzette de grootste stappen.
Ryosuke Ushida, de Chief FinTech Officer bij de Financial Services Agency van Japan (FSAJ), liet onlangs van zich horen in een interview met Chainanalysis. Volgens hem vormt het licentiesysteem dat toen ontwikkeld werd nog steeds een belangrijke basis. Destijds werkten namelijk verschillende departementen nauw met elkaar samen om het toezicht in de sector te verbeteren, en zo de toekomst van crypto veilig te stellen.
Omdat Japan vrij vroeg was in de cryptoregelgeving, kon het land tijdig consumenten bescherming bieden en tegelijkertijd met technologische en digitale innovatie meebewegen. Door deze houding biedt Japan ook cryptobedrijven een veilige basis. Het Aziatische land kan dan ook gezien worden als een koploper op het gebied van cryptoregulering.
Sinds de eerste cryptowetgeving in 2016, is Japan continu bezig geweest om verdere eisen te stellen. Zo heeft het bijvoorbeeld ook van de cryptohacks geleerd en eist het nu van crypto exchanges dat zij minimaal 95% van de liquiditeit van de klanten in cold wallet moet bewaren.
Wat andere landen kunnen leren van Japan
Op dit moment zijn er talloze landen die nog geen goede balans hebben gevonden in consumentenbescherming en innovatie. Zij richten zich op de classificaties van tokens en regelgeving omtrent stablecoins, terwijl Japan alle kaders al duidelijk gedefinieerd heeft. Op die manier kunnen zelfs banken en trustbedrijven betrokken worden bij de uitgifte van crypto.
Onlangs breidden de Koreaanse neobanken hun stablecoin-activiteiten al verder uit, maar andere landen kunnen ook van de multi‑agency aanpak van Japan leren. Er zijn verschillende ministeries die met de FSAJ samenwerken, maar het team laat zich ook adviseren door de cryptosector zelf. Japan is daarmee een goed voorbeeld van het idee dat effectieve regelgeving innovatie niet in de weg hoeft te zitten.
Dit wordt ook erkend door de cryptosector. Zo zegt Richard Teng, de CEO van Binance, dat Japan als voorbeeld gezien moet worden voor zowel bescherming als transparantie.
Toekomst crypto – Voordelen beleggers en toekomstvisie van Japan
In plaats van consumenten af te schrikken door strenge regelgeving, zorgt het juist voor meer vertrouwen in de sector. Japan pakt de cryptowereld streng aan, maar is ook consistent in zijn optreden. Door consumenten te beschermen tegen diefstal en fraude, met bijvoorbeeld cold wallets en segregatie van klantfondsen, zorgen de maatregelen voor extra veiligheid.
Japan ziet crypto niet alleen als technologisch concept, maar ziet ook het maatschappelijk nut van de blockchain in. Het land zet daarom ook in op de praktische toepassingen van blockchaintechnologie. Verder richt Japan zich ook op internationale samenwerkingen om regulatie beter op elkaar af te kunnen stemmen.
Zowel consumenten als cryptobedrijven die gevestigd zijn in Japan lijken over het algemeen positief over de strenge regulering. Daarnaast zorgt het voor meer vertrouwen en veiligheid van de sector. De Japanse houding tegenover cryptowetgeving kan zo als voorbeeld dienen voor andere landen.
Kijk voor de voorwaarden op OKX x BitcoinMagazine.nl
OKX word nu crypto miljonair
- Word vandaag nog crypto miljonair
- Handel met andere traders
- Verdien bonussen met crypto staking

Praat mee op onze socials!
Chat met onze experts via Telegram, geef je mening op Twitter of "sit back and relax" terwijl je naar onze YouTube-video's kijkt.
Kennisgeving: Dit artikel bevat inzichten van onafhankelijke auteurs en valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van BitcoinMagazine.nl. De informatie is bedoeld ter educatie en reflectie. Dit is geen financieel advies. Doe zelf onderzoek voordat je financiële beslissingen neemt. Crypto is zeer volatiel er zitten kansen en risicos aan deze investering. Je kunt je inleg verliezen.