Wat maakt een cryptocurrency als bitcoin een valuta?

Naast bitcoin (BTC) heb je tegenwoordig ook Samsung Coin, Facebook Coin en andere cryptovaluta die zich als coin profileren. Dit zijn allemaal virtuele valuta. Een digitale weergave van waarde die doorgaans niet wordt uitgegeven of gegarandeerd door een centrale bank of een overheid.

Maar als de bank of de overheid niet garant staat voor de waarde, hoe komt deze dan tot stand? En welke eigenschappen moet een munt hebben om te kunnen functioneren als valuta?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Een fiatmunt zoals de euro of de dollar ontleent zijn waarde niet uit de materie waaruit het is gemaakt maar uit het vertrouwen dat erin wordt gesteld. In de wereld van cryptocurrency wordt de markt vaak gemanipuleerd naar aanleiding van goed of slecht nieuws. Ook kunnen valuta worden gedumpt na een hack of uitspraak van een rechter of de SEC.

Wat zijn de eigenschappen die een goede valuta moet hebben?

De drie hoofdfuncties van geld zijn:

Deze eigenschappen zijn gelijkwaardig en houden elkaar in een zeker evenwicht. Geen enkele valuta is volmaakt op elk gebied.

Wat maakt een cryptocurrency als bitcoin een valuta?

Geld als ruilmiddel

Een munt als ruilmiddel kan worden geruild voor goederen en diensten. Je verleent een dienst in ruil voor coins of je verkoopt een goed in ruil voor coins en visa versa.

Wat maakt een cryptovaluta een goed ruilmiddel?

Duurzaamheid: Cryptocurrency’s zijn een digitale weergave van waarde dus niet aan slijtage onderhevig. Chartaal geld (fysiek geld) kan in de vorm van een biljet slijten en beschadigen of zelfs verloren gaan.
Transporteerbaarheid: Cryptomunten kunnen vaak tegen betaling van een fee worden verstuurd naar een andere wallet zonder tussenkomst van derden.

Elektronisch geld, giraal geld, kan via SEPA of Swift worden verstuurd. Deze betalingen zijn niet ogenblikkelijk en kunnen alleen worden uitgevoerd onder toezicht en strikte voorwaarden waaronder wettelijke en politieke beperkingen, hoge wisselkoersen en transactiekosten.

Deelbaarheid

De deelbaarheid van een bitcoin is uitzonderlijk hoog. 1 BTC bestaat uit honderd miljoen (100.000.000) Sats. Dat is een verkorting van Satoshi’s. De deelbaarheid van een euro in giraal geld is 1/100. Daarom gebruiken wij het woord ‘cent’. In chartaal geld (munten) is dit 1/20. Dat komt omdat de 1 en 2 eurocent munten niet meer gebruikt worden in Nederland. De munten zijn nog wel een wettig betaalmiddel.

Uitwisselbaarheid

Hiermee wordt bedoeld of de valuta omgewisseld kan worden voor een andere valuta. Bij crypto’s kun je hiervoor terecht bij een exchange.

Niet-vervalsbaarheid

Valsemunterij is altijd al een probleem geweest. Bitcoin daarentegen is een sluitend systeem. Het is onmogelijk om een neppe bitcoin aan te maken of een bestaande bitcoin dubbel uit te geven.

De integriteit van de blockchain wordt bewaakt door de miners en nodes die constant transacties op de blockchain verifiëren. Helaas zijn er veel forks (afsplitsingen) van de originele chain zoals B-CASH en BSV wat tot verwarring kan leiden.

Rekeneenheid

Rekeneenheid is een standaard maatstaf waaraan de waarde van goederen en diensten, en activa en passiva wordt gemeten. Met een rekeneenheid kan men deze waarden met elkaar vergelijken en tegen elkaar afwegen.

De stabiliteit van een valuta speelt hierin een grote rol. Als een valuta stabiel is, is deze beter geschikt als ruilmiddel en weergave van waarde.

Bitcoin is de afgelopen jaren erg volatiel geweest. Toch staat de hoeveelheid BTC en de inflatie vast. Het eerste block werd tien jaar geleden gedolven op 9 januari 2009 en had een block reward van 50 bitcoin. Elke 210.000 blocks wordt de block reward gehalveerd.

Momenteel is de block reward 12,50 bitcoin per block. Bij de volgende halvering op 24 mei 2020 zal de block reward 6,25 Bitcoins bedragen. Hiermee komt de jaarlijkse inflatie-ratio op 1,80% en dat is lager dan die van de Amerikaanse dollar wat op zich een interessante ontwikkeling is.

Waardemiddel

Een waardemiddel heeft als voornaamste eigenschap dat waarde kan worden vastgehouden en bewaard om in de toekomst weer gebruikt te worden. De waarde in de toekomst moet enigszins voorspelbaar zijn.

Niet alleen fiat wordt gebruikt als waardemiddel. Effecten zoals aandelen, obligaties en opties worden ook gebruikt als waardemiddel. Alle waardemiddelen hebben een risico en een rendement. Doorgaans geldt, hoe hoger het risico, hoe hoger het rendement.

Dit wordt ingeschat door te kijken naar de vraag en aanbod van het waardemiddel in de voorzienbare toekomst. Naast geld en effecten worden edelmetalen, diamanten en vastgoed ook gebruikt als waardemiddel.

Bitcoins zijn sinds 2009 enorm in waarde gestegen. Dat neemt niet weg dat er ook diepe dalen zijn geweest in het afgelopen decennium. Als je speculeert op koerswinst bij crypto’s is dit altijd met grote risico’s ten opzichte van andere waardemiddelen.

Dus, wat maakt een cryptocurrency een valuta?

Bitcoin en andere crypto coins zijn momenteel te volatiel om als waardemiddel gezien te worden. Het is niet mogelijk om goederen, diensten en activa & passiva te meten in bitcoin of Satoshi’s omdat over het algemeen geldt dat de rekeneenheid van een waardemiddel over een bepaalde tijd stabiel moet zijn.

Daarnaast ontbreekt het nog aan mainstream adoptie waardoor weinig mensen en winkels cryptocurrency’s in de praktijk gebruiken als ruilmiddel.

‘We’ zijn op weg, maar in de ogen van de meeste wetboeken en wetgevers zijn bitcoin en andere cryptovaluta nog geen écht geld. Of dat erg is, dat mag je zelf bepalen.

Lees meer over: