Bitcoin dipt naar $36.400 na onrust in Oekraïne, goud blijft overeind

De bitcoin koers viel vannacht naar verse dieptepunten nadat de Russische president Vladimir Putin aankondigde zijn troep Oekraïne in te sturen. Nog niet zozeer om te vechten, maar om ‘de vrede te bewaren’ in pro-Russische gebieden die zich onafhankelijk willen verklaren van Oekraïne.

In tegenstelling tot bitcoin doet goud het juist goed tijdens de geopolitieke spanning die er momenteel heerst. Het edelmetaal is voor het eerst in lange tijd weer de 1.900 dollar per ons gepasseerd en vaart wel bij de onrust die er momenteel heerst.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Goud als redder terwijl bitcoin zwakte toont

De volatiliteit was hoog na de speech van Vladimir Putin van bijna één uur over het conflict in Oekraïne. Putin eindigde zijn verhaal met de mededeling de onafhankelijheid van twee gebieden in Oekraïne te erkennen. Waarna hij Russische troepen naar het gebied stuurde, wat officieel nog in handen is van Oekraïne.

Aandelen en andere risk-assets vielen als reactie daarop stevig naar beneden, waarbij vooral Russische bedrijven het zwaar te verduren hadden. De spanning loopt op en een oorlog lijkt op dit moment bijna onafwendbaar. In ieder geval als we de markt moeten geloven.

De Russische roebel heeft het ook zwaar op dit moment en passeerde voor het eerst sinds 2016 de 80 roebel per dollar. Later op de dag worden de sancties uit het Westen verwacht. Een onverwachte winnaar in deze strijd lijkt goud, dat zich bewijst als veilige haven terwijl bitcoin het zwaar heeft.

Goud de enige veilige haven?

Het lijkt echter nog te vroeg om conclusies te trekken over de status van bitcoin en goud. Als je het over een langere periode trekt, namelijk de afgelopen 10 jaar, dan is er geen asset ter wereld die kan tippen aan de prestaties van bitcoin. In die zin is bitcoin de ultieme hedge tegen die inflatie die zich de afgelopen 10 jaar heeft gemanifesteerd.

Op de kortere termijn is daar echter geen sprake van en legt bitcoin het voorlopig even af tegen goud. Vanaf het begin van het jaar gemeten staat bitcoin 23 procent in de min, terwijl goud een plus van 6 procent noteert.

“De correlatie tussen digitaal (bitcoin) en analoog goud is op dit moment negatief. Het narratief dat digitaal goud een betere ontsnapping is aan geopolitieke onrust lijkt in ieder geval niet van toepassing op de situatie in Oekraïne”, aldus analist Holger Zschaepitz.

Bitcoin dipt naar $36.400 na onrust in Oekraïne, goud blijft overeind
Lees meer over:
Bitcoin nieuwsgoud

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....