Bitcoin koers zakt door naar $36.800, 3 opvallende statistieken over het netwerk

De bitcoin koers duikt vandaag onder de grens van $37.000. Mede door internationale onrust zijn het onzeker tijden in de wereldmarkten. Ook bitcoin ontkomt niet aan een negatief sentiment.

Maar wat gebeurd er eigenlijk op het netwerk? Analisten van Glassnode zien het somber in. In hun meest recente blogpost komen veel bearish signalen naar voren. We bekijken 3 opvallende grafieken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

1. Winst en verlies

Het open karakter van bitcoin stelt mensen in staat om terug te kijken in het verleden. Aan de hand van historische data kun je bepalen of een bitcoin adres op winst of verlies staat. Dat is niet 100% nauwkeurig, maar geeft wel een interessant beeld.

Glassnode legt uit: “Een van de belangrijkste instrumenten die we gebruiken om de kans te beoordelen dat een munt wordt uitgegeven (en verondersteld wordt verkocht) is de levensduur, gedefinieerd als de tijd sinds de munt voor het laatst in de keten is verplaatst. Op statistische basis, hoe langer een munt inactief blijft, hoe groter de kans dat deze inactief blijft.”

In onderstaande grafiek zie je lange termijn hodlers (van meer dan 155 dagen, blauw) en de korte termijn investeerders (rood).

Glassnode ziet een opvallend aantal short term holder dat verkocht tussen $42.000 en $50.000. Dat is reden voor zorgen volgens Glassnode. De koers van bitcoin staat op het moment van schrijven onder dit prijspunt: “De munten die door deze prijsgevoelige groep worden aangehouden vormen een waarschijnlijke bron van druk aan de verkoopzijde, tenzij het word gecompenseerd door een gelijkwaardige instroom van vraag.”

Dat laatste lijkt voorlopig niet aan de hand.

Bitcoin koers zakt door naar $36.800, 3 opvallende statistieken over het netwerk

2. On-chain activiteit

Het is rustig op het netwerk van bitcoin. Dat zorgt voor goedkope transactiekosten, maar het is volgens Glassnode geen goed signaal.

Om de trends in beeld te brengen wordt er vaak gewerkt met grafieken. Een van de tools om de activiteit op het netwerk te meten is het aantal actieve entiteiten op het netwerk.

Een actieve entiteit is iets of iemand die op het netwerk actief is en wordt gezien als één persoon of organisatie. Bitcoiners gebruiken veel verschillende adressen, en sommigen doen erg hun best om anoniem het netwerk te gebruiken. Analisten van Glassnode (maar ook surveillancebedrijven als bijvoorbeeld Chainalysis) proberen aan de hand van data om geldstromen aan elkaar te koppelen.

De onderstaande grafiek geeft het aantal actieve entiteiten weer dat het Bitcoin-netwerk heeft gebruikt in de afgelopen 5 jaar.

Bitcoin koers zakt door naar $36.800, 3 opvallende statistieken over het netwerk
Aantal actieve entiteiten op het netwerk volgens Glassnode

3. Adressen met meer dan 0 BTC

Adressen met meer dan 0 bitcoin nemen af. Als er spraken is van veel vraag naar bitcoin en het druk is op het netwerk, zien we vaak een stijgende lijn in het aantal adressen met een saldo groter dan 0.

Volgens Glassnode is er een trend gaande dat bitcoiners een aantal adressen volledig leeg achterlaat.

In de afgelopen maand zijn ongeveer 219.000 adressen (0,54% van het totaal) geleegd, wat een statistiek is om in de gaten te houden voor het geval dit het begin is van een periode van netto uitstroom van gebruikers uit het netwerk (zoals te zien was in mei 2021).

Bitcoin koers zakt door naar $36.800, 3 opvallende statistieken over het netwerk
Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...