Bitcoin koers omlaag vóór ECB-besluit en Amerikaans inflatiecijfer

In de nacht van dinsdag op woensdag sprong bitcoin vrijwel uit het niets naar de 42.000 dollar. Inmiddels zijn we echter weer teruggevallen naar ~39.000 dollar en is de onzekerheid weer terug.

Met het (aankomende) rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) en de Amerikaanse inflatiecijfers belooft het op macro-gebied dan ook een belangrijke dag te worden voor bitcoin.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Zeker nu het conflict in Oekraïne het lastiger maakt om rigoureuze besluiten te nemen als het gaat om het verkrappen van het monetair beleid.

Historisch gezien heeft ECB weinig invloed op bitcoin

Als we de geschiedenisboeken erbij pakken, dan komen we tot de conclusie dat de ECB weinig tot geen potentie heeft om de bitcoin koers te beïnvloeden. Het is met name de Amerikaanse Federal Reserve die belangrijk is geweest voor het sturen van de bitcoin koers.

Al is er een analist die voor deze keer een ander scenario plausibel acht.

Het gaat om Griffin Ardern, een volatiliteitshandelaar voor Blofin. “We weten al wat de Federal Reserve van plan is, als de ECB daar overheen gaat met renteverhogingen kan dat een grote invloed op de koers hebben’, aldus Ardern tegenover CoinDesk.

Volgens de handelaar kan een onverwachte zet van de ECB de markt significant in beweging brengen, waarbij hij met name aan beweging naar de onderkant denkt. De ECB kan ieder moment met de beslissing naar buiten komen.

Markt verwacht vooraf geen renteverhoging

De markt verwacht van de ECB in ieder geval géén plotse renteverhogingen vanwege het conflict in Oekraïne. Dit conflict zorgt al voor grote onzekerheid in de Eurozone en een renteverhoging zou weleens de laatste zet in de verkeerde richting kunnen zijn.

Het laatste wat de ECB nu moet doen is de economie verder onder druk zetten, zo lijkt het in ieder geval. Op dit moment is het nog compleet onduidelijk hoe lang alles gaat duren, terwijl er grote tekorten aan grondstoffen zijn.

Handelaren zullen ook de Amerikaanse rente in de gaten houden die vandaag wordt bekendgemaakt. Op basis hiervan gaat de Federal Reserve waarschijnlijk besluiten waar de rente naartoe gaat. Het rentebesluit van de Federal Reserve staat voor volgende week op het programma.

Al met al dus een paar belangrijke momenten voor bitcoin die de potentie hebben om de markt, in ieder geval op de korte termijn, bij te sturen. Ondanks alle onzekerheid houdt bitcoin zich sterk, maar echt bullish kunnen we er ook niet van worden.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens
langs in onze Telegram chat, en download
ook vooral onze Android
Nieuws app

of iOS Nieuws
app
!

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden.